Värmerekord i Kristianstad – 19,5 grader under fredagen

Publicerad 2022-10-29

Oktober har varit ovanligt varm.

Under fredagen slogs ett nytt svenskt värmerekord i Kristianstad på 19,5 grader.

– Vi har aldrig uppmätt en så hög temperatur såhär sent på året, säger Erik Höjgård-Olsen, vakthavande meteorolog på SMHI.

Höstmörkret som lägger sig över landet kan ingen rå på. Men det ruggigaste höstvädret håller sig borta. Särskilt i landets södra delar.

Under fredagen bjöds det på sommarvärme i Kristianstad som slog ett nytt nationellt värmerekord på 19,5 grader. En så hög temperatur har aldrig uppmätts såhär sent på året sedan mätningarna startade.

– Det är exceptionellt varmt, säger Erik Höjgård-Olsen på SMHI.

Tidigare rekord från 60-talet

Det tidigare rekordet låg på 19 grader jämnt. Den temperaturen uppmättes 1963 i Böle strand och i Karlshamn 1888.

Och hela månaden har varit varmare än vanligt.

– Det har varit varmare än normalt i oktober, även om det inte varit lika extremt som de senaste dagarna, säger Erik Höjgård-Olsen.

Det ljuva sommarvädret som lagt sig över södra Sverige de senaste dagarna kommer från ett högtryck som har sitt centrum över norra Italien.

Det för in mild luft från sydvästra Europa och in över Skandinavien och södra Sverige.

Milda vädret sprider sig

Och enligt SMHI kommer den att stanna kvar under helgen så att boende på sydligare breddgrader kan njuta av sommarvärme.

En bit in på nästa vecka kommer de varmaste temperaturerna att sjunka, samtidigt som det milda vädret breder ut sig över hela landet.

– Den milda luftmassan kommer upp till resten av landet, säger Erik Höjgård-Olsen, som lovar plusgrader i hela landet när vi går in i november.

I Svealand kan man vänta sig temperaturer på 10 grader. I norra Norrland håller sig temperaturerna några grader över nollstrecket.

Kristianstad hade det supervarmt i går – för att vara oktober. Temperaturen stannade på 19,5 grader.

Följ ämnen i artikeln