Rekordstort metanmoln över Sverige: Aldrig sett nåt liknande

Uppdaterad 2022-10-01 | Publicerad 2022-09-30

Ett enormt metanmoln drog in över Sverige och Norge efter att Nord Streams gasledningar exploderat.

Norska forskare är chockade över upptäckten.

– Vi har aldrig tidigare sett något liknande, säger Cathrine Lund Myhre.

Det bubblar utanför den svensk-danska kusten efter explosionerna i Nord Stream 1 och 2.

96 procent av gasen som finns i de två rörledningarna består av metan – och när det norska luftforskningsinstitutet (Nilu) skulle räkna ut hur stora klimatutsläppen var blev de förbryllade.

– Med många försiktiga reservationer om det faktiska trycket i rören och utsläppshastigheten beräknade vi först att minst 40 000 ton metan kan ha släppts ut i havet och atmosfären, säger forskaren Stephen Matthew Platt i ett pressmeddelande.

– Vi har nu gjort nya beräkningar, och uppskattar att minst 80 000 ton metan har släppts ut från Nord Stream-rören.

De senaste dagarnas utsläpp är fyra gånger större än vad den norska olje- och gasindustrin släpper ut årligen, enligt Nilu.

– Vi har aldrig tidigare sett något liknande vid något av våra observatorier, säger seniorforskaren Cathrine Lund Myhre.

Flygplansbild på den stora gasläckan.

Ingen fara för människor

Bilder från forskningsinstitutet Icos visar hur metanmolnet tar sig in över stora delar av Sverige och Norge innan det drar vidare norrut.

– Den senaste indikationen är att gasen rör sig norrut och kan ses över Svalbard om ett par dagar, säger Platt.

Platt säger att utsläppet inte utgör någon akut fara för människor, men betonar dock att gasen, som är 32 gånger kraftfullare än koldioxid, kan ha en viss påverkan på klimatet.

”Onödigt utsläpp”

Forskarkollegan Bjørn Samse tror dock att effekterna inte har så stor betydelse i sammanhanget.

– Om man räknar på effekten över 100 år, säger man gärna att metan är 20 gånger kraftfullare än CO₂, säger Samset som arbetar på klimatstifelsen Cicero till NRK.

Han påpekar att energiproduktion och jordbruk släpper ut närmare 1 miljon ton metan per dag.

– Det är klart att 40 000 ton är mycket och det är ett onödigt utsläpp som kommer ovanpå alla andra. Men i förhållande till all vår verksamhet blir det inte ett särskilt stort tillskott, säger Bjørn Samset.

Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 samt ekonomiska zoner och territorialvatten.

ANNONS