Fadi från Syrien vill återförenas med sin familj

Publicerad:

NYHETER

Fadi al-Hayek, 30, fick fly ensam från Syrien eftersom smugglaren vägrade att hjälpa hans gravida fru.

Efter Migrationsverkets nya beslut hoppas han på att få återförenas med sin familj.

– Jag har ännu inte fått träffa min nyfödde son, säger han.

Striderna blev allt tätare i Damaskusförorten Artouz när Fadi al-Hayek, 30, och hans fru tog beslutet att försöka fly med sin tvååriga dotter från det krigsdrabbade Syrien för ett år sedan. Hans hustrus syster hade redan flytt till Sverige, och därför fanns en koppling till landet.

Men det faktum att Fadis hustru var gravid gjorde flykten problematisk.

En gravid kvinna är en smugglares mardröm, och resan skulle bli dyr.

Återförenas i Sverige

Paret beslutade att Fadi skulle ta sig till Sverige först, och sedan hjälpa hustrun och dottern att ta sig dit genom att ansöka om familjeåterförening.

– Min fru födde vår son i Libanon, fick fly vidare till Egypten, och sedan till Turkiet där de hamnade i ett flyktingläger. Lägret var hemskt. Människor misshandlades, det fanns ingen mat. Nu bor min fru och mina två barn tillfälligt hos en familj i Istanbul, säger han.

I Sverige bedömde samtidigt Migrationsverket att Fadi al-Hayek skulle få tillfälligt uppehållstillstånd på tre år, på grund av att han hade ett generellt behov av skydd från den våldsamma situationen i Syrien.

Men med ett tillfälligt uppehållstillstånd kan man inte ansöka om att återförenas med sin familj.

”Lidit och kämpat i ett år”

Dagens rättsliga ställningstagande från Migrationsverket om att ge permanent uppehållstillstånd till syriska flyktingar med skyddsbehov, och att de som fått tillfälligt uppehållstillstånd nu kan få ett permanent är därför glädjande för Fadi al-Hayek. Det innebär att han efter en sådan ändring kan ansöka om att få återförenas med sin familj i Sverige.

– Jag har lidit och kämpat i ett år för att få dem i säkerhet. Jag vill så gärna att de ska kunna komma till Sverige. Jag har ännu inte fått träffa min nyfödde son, säger han.

Men mycket är fortfarande osäkert för syriska flyktingar, trots Migrationsverkets besked i dag, berättar Malek Laesker, vice ordförande för Syrisk-arabiska kulturföreningen. Den politiskt och religiöst obundna frivilligorganisationen ger råd till syriska flyktingar som Fadi al-Hayek.

– Det är förstås positivt med Migrationsverkets ställningstagande, vi är väldigt glada över att de som kunnat komma hit från krig nu får veta sitt öde, säger Malek Laesker.

Smugglare utnyttjar situationen

Han fortsätter:

– Men många flyktingar som nu vill komma från Syrien kommer att bli utnyttjade av smugglare. De flesta kommer via Turkiet eller Grekland, och det senaste jag hörde var att priset för smugglingen nu höjts till 400 000 kronor, när jag ringde och pratade med familjer i Turkiet. Det höjdes i dag, efter att beslutet blivit känt.

Han syftar till att det i dag inte finns någon legal väg in i Europa för den som flyr från Syrien för att söka uppehållstillstånd i Sverige.
Även Rikskriminalpolisen ser en stor sannolikhet för ökad människosmuggling.

– Det är självklart att en smugglare hellre vill smuggla någonstans där de vet att de lyckas. Här kan de nu garantera att "du får tillstånd och sedan får du ta hit familjen". Något bättre kan de inte saluföra med, säger Ulla Ahlbäck, expert på människosmuggling på RKP till TT.

Publicerad: