Större än sitt parti

Av: Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny undersökning: Väljarna tror inte på MP:s politik

1 av 2 | Foto: sista valet På Miljöpartiets kongress i Uppsala väljs i dag Maria Wetterstrand till nytt språkrör för sista gången. Nästa år måste hon avgå enligt partiets regler.

Skulle du köpa en begagnad bil av språkröret Maria Wetterstrand?

Det verkar de flesta väljare kunna tänka sig.

Men de tror inte på hennes politik i avgörande frågor som jobb och ekonomi.

I dag, på Miljöpartiets 29:e kongress i Uppsala, väljs Maria Wetterstrand och Peter Eriksson till språkrör för sista gången. Nästa år måste de avgå, enligt partiets stadgar.

Att avsätta Maria Wetterstrand som frontfigur kan vara en högriskaffär. Det är delvis hennes förtjänst att partiet har nått nya rekordnivåer i opinionen. Enligt Aftonbladets senaste förtroendemätning har 51 procent av väljarna stort eller mycket stort förtroende för henne. Bara statsminister Fredrik Reinfeldt ligger före.

– Hon är ung och kvinna, det tror jag spelar roll. Hon appellerar till unga, miljöengagerade kvinnor, säger statsvetaren Henrik Oscarsson.

Ekonomin i fokus

Men det syns ingen Mariaeffekt i väljarnas förtroende för partiet i avgörande frågor som ekonomi, sysselsättning och lag och ordning.

Enligt en mätning som Novus opinion gjort på uppdrag av TV 4 och Aftonbladet har bara 19 procent av väljarna förtroende för MP i valets viktigaste fråga – jobben. I grekkrisens spår har förmågan att sköta Sveriges ekonomi åter hamnat i fokus. Men det är inget vinnarspår för de gröna. 46 procent uppger att de har litet eller mycket litet förtroende för MP i den frågan.

Däremot tror väljarna på Miljöpartiet i deras profilfrågor. 55 procent uppger att de har förtroende när det gäller miljö- och klimatfrågor.

Men språkrörens försök att lansera klimatomställningen som vägen till nya jobb verkar inte ha gått hem i väljarkåren. Knappt var femte väljare har stort eller mycket stort förtroende för partiet när det gäller företagande och näringspolitik.

”Håller på att slå igenom”

Jesper Strömbäck, professor i politisk kommunikation, säger att väljarna inte kopplar ihop förtroendet för en partiledare med sakfrågor.

– Det som är avgörande för människor är hur de ser på partierna, inte på partiledarna. Det finns väldigt få exempel på ”partiledareffekter”, det vill säga att sympatier för en partiledare får en person att rösta på ett visst parti.

Maria Wetterstrand säger att förtroendet i de tunga sakfrågorna är större nu än tidigare.

– Det här är ett tecken på att vi håller på att slå igenom som ett bredare parti.

Vad beror det på, tror du?

– Förtroendet för Miljöpartiet har ökat i flera år. Vi har bland annat fokuserat mer på företagarpolitik. Sen ger samarbetet med Socialdemokraterna oss en legitimitet som regeringspartner.

Publicerad:

LÄS VIDARE