16 döda i fängelseslagsmål i Guatemala

Uppdaterad 2015-12-01 | Publicerad 2015-11-30

Fler än 2 000 interner ska ha deltagit i storbråket

16 personer har dött i samband med ett gängbråk i ett överfullt fängelse i Guatemala, rapporterar AFP.

Enligt landets biträdande inrikesminister är fler än 2 000 interner inblandade i det blodiga upproret.

Ett gängbråk urartade under gårdagen i ett fängelse i staden Escuintla i Guatemala, runt 75 kilometer söder om huvudstaden Guatemala City.

Det blodiga slagsmålet har resulterat i flera dödsfall.

Under gårdagen kom uppgifter om att minst sex personer dödats i våldsamheterna. Dödsiffran har i dag räknats upp till minst 16, rapporterar AFP.

2 000 deltog i storbråket

Anläggningen Granja Penal Canadé uppges vara känd för överbeläggning och våld. Det är byggt för att rymma 600 fångar. I nuläget inhyser det 3 092, enligt AP.

Landets inrikesminister Elmer Sosa uppskattar att omkring 2 000 deltagit i bråket, skriver BBC. Några intagna ska ha varit beväpnade med AK-47:or.

Vad som först triggade våldet är ännu oklart. Fängelsets talesperson Rudy Esquivel säger till nyhetsbyrån AP att det rör det sig om gängrelaterat våld. 

Inrikesministern säger att en annan möjlig förklaring är att fångarna gjort uppror efter att fängelsevakter avstyrt ett rymningsförsök.

Har ännu inte kontroll över läget

Enligt BBC rapporterar lokala medier att några av de intagna fortfarande kan hålla ett antal besökare gisslan. Uppgifterna är i nuläget oklara.

Polisen och säkerhetsstyrka var länge i numerärt underläge i förhållande till upprorsmakarna. På måndagen arbetade de för att återfå kontroll över fängelset.

Medlemmar i gatugäng är överrepresenterade i Guatemalas fängelsesystem, skriver BBC. Dödligt gängvåld inom landets fängelsemurar är därför ingen ovanlig företeelse.

Följ ämnen i artikeln