Danmark klubbar ”smyckeslag” – får ta flyktingars tillgångar

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Folketinget i Köpenhamn röstade strax efter halv fem i dag igenom ”smyckeslagen” som bland annat möjliggör konfiskering av asylsökandes tillgångar.

På tisdagseftermiddagen klubbade folketinget i Danmark igenom den hårt kritiserade ”smyckeslagen”.

Lagen gör det bland annat möjligt för myndigheterna att beslagta stora mängder kontanter och värdeföremål från flyktingar för att bekosta deras uppehälle.

Utrikesminister Kristian Jensen och utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg har understrukit att den rekordstora flyktingströmmen till Europa har satt stark press på Danmark, men flera ledamöter i EU-parlamentet har kritiserat åtgärden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har sagt att lagförslaget L87 är kanske ”det mest missförstådda i Danmarks historia”.

Inte göra Danmark ”onödigt attraktivt”

– Finns det utrymme att strama åt mer? Jag ser inte det direkt framför mig. Ni ska vi anta de här reglerna som syftar till att inte göra Danmark onödigt attraktivt, säger Lars Løkke Rasmussen i folketinget enligt Ekstrabladet.

Däremot får inte värdesaker med affektionsvärde beslagtas. Till exempel en vigselring får alltså inte betala uppehället i Danmark. Upprepade gånger har danska politiker förklarat att den kontroversiella lagen handlar om att människor i landet ska klara sig själva ekonomiskt så långt som möjligt.

Publicerad: