Göran Lambertz: ”Jag hade fel”

Publicerad 2015-05-15

Liksökhunden Zampo har varit justitierådet Göran Lambertz främsta argument för Sture Bergwalls skuld.

Journalisten Dan Josefsson har för Aftonbladets räkning granskat dokument om hundens 59 markeringar under Quick-utredningarna.

Genomgången får nu Lambertz att erkänna att han haft fel.

Justitierådet Göran Lambertz medger nu att han haft fel i debatten om Thomas Quick-skandalen.

Erkännandet sker efter Aftonbladets granskning av liksökhunden Zampos markeringar och leder nu till rättelser i Lambertz omtalade bok "Quickologi".

”Pinsamt förstås att ha skrivit fel, särskilt när det gäller en punkt som jag har fäst ganska stor vikt vid”, skriver Lambertz på sin hemsida.

Göran Lambertz har länge hävdat att Zampos markeringar utgör starka bevis för att Sture Bergwall är skyldig till mord som han friats från. Bergwall ska enligt Lambertz ha pekat ut exakta platser där han hanterat kroppar efter sina offer, något Zampo senare bekräftat genom att markera för liklukt på just de platserna.

Zampo markerade på sten

I sin bok skriver Lambertz att Bergwall vid ett tillfälle pekade ut en stor sten på en strand i Falun där han skulle ha suttit och krossat skelettdelar från ett offer. Senare ska Zampo ha markerat på just den stenen.

Men efter att ha konfronterats med dokument som Aftonbladet tagit fram erkänner Lambertz att det som står i boken är fel. Dokument från Quick-utredningarna visar att Bergwall fick veta var hunden markerat och först efter det formade sin berättelse om vad han gjort på platsen.

Han kunde alltså anpassa sin mordberättele till Zampos markeringar.

Under onsdagen konfronterades Lambertz med Aftonbladets uppgifter av Sveriges Radios journalist Bo Göran Bodin.

Lambertz sa att han fått uppgifterna om Zampo från Seppo Penttinen, och lovade att Penttinen skulle ta fram dokument som visat att det Lambertz skriver i boken är korrekt.

– Seppo Penttinen skulle inte hitta på det och han kommer att plocka fram pappren om det.

På Bodins fråga vad som annars händer svarade Lambertz:

– Annars så bluffar man och det är jag övertygad om att man inte har gjort.

Men under torsdagen erkände Lambertz på sin hemsida att han haft fel:

”I går hade jag en ganska obehaglig upplevelse mitt i allt det trevliga kring boken. Det var när Bo-Göran Bodin på Sveriges Radio gjorde bort mig i en intervju som sänds inom kort. Han hade upptäckt ett fel i boken. Jag har skrivit (och trott) att Quick pekade ut en sten i en sjö utanför Falun INNAN sökhunden markerade vid stenen. Men det visar sig att det sannolikt var tvärtom. Om detta grillade Bodin mig en stund så att jag säkert lät ganska dum. Nåja, bevismässigt är det inte någon större skillnad.”

För in rättelser

Lambertz skriver också att de nya uppgifterna fått honom att införa rättelser i sin bok:

”Pinsamt förstås att ha skrivit fel, särskilt när det gäller en punkt som jag har fäst ganska stor vikt vid. Jag har gjort rättelser på fyra ställen i boken genom att lägga in ett rättelsekapitel i extramaterialet till boken här på hemsidan. Så om det blir en ny upplaga får dessa ändringar göras.”

I SR-intervjun kommenterar Lambertz en föreläsning som han nyligen höll på Stockholms universitet. Där gick han till angrepp mot de i publiken som ifrågasätter bevisvärdet i Zampos markeringar.

– Jag kan inte tro att ni är så här dumma, sa Lambertz bland annat.

Men senare under intervjun visar det sig att det var Lambertz som hade fel. Han kan inte visa upp någon dokumentation som visar att hans beskrivning i boken är korrekt. Först säger han att han kan ha dokumenten hemma. Men sedan ändrar han sig.

– Jag vet inte hur jag har dokumenterat den uppgiften. Jag har hört den berättas för mig ett antal gånger utav Seppo Penttinen och Christer van der Kwast. Så att det har hänt är det ingen tvekan om.

Erkände felet

Intervjun slutar med att Lambertz lovar att visa dokumenten nästa dag. Men i stället erkände han alltså under torsdagen att han haft fel.

Helomvändningen innebär att Lambertz också hade fel i den omtalade debatten med Leif GW Persson i ”Veckans brott” i november 2013. Där hävdade Lambertz att Zampos markeringar utgjorde en stark teknisk bevisning för att Bergwall är skyldig.

När Aftonbladet når Lambertz vill han inte svara på frågor och säger att han kommer att skriva på sin blogg i stället. När han ändå konfronteras med uppgiften att Zampo under Quickåren markerade för lik vid minst 59 tillfällen blir han först tyst. Sedan säger han att siffran måste vara påhittad.

Dan Josefsson

ANNONS