279 kvinnor har dödats av sina män – men brotten minskar

Publicerad 2018-07-17

279 kvinnor dödades av sin man, ex-man eller pojkvän under 2000-talet, avslöjar Aftonbladets unika undersökning.

Efter nio års granskning har brotten minskat.

Siffran för 2017 är anmärkningsvärt låg – minst åtta mord jämfört med 19, året före. Men samhället missar fortfarande viktiga varningssignaler.

Under nio år har vi räknat hur många kvinnor i Sverige som dödas av en man de älskat och litat på, och granskat varje fall.

Vi har berättat vilka kvinnorna var, hur de levde, varför de dödades och hur morden hade kunnat förhindras.

De minst åtta kvinnorna som förra året dödades av sin man, pojkvän eller förre partner var mellan 19 och 59 år gamla.

  • 17 barn förlorade sin mamma.
  • Sju av barnen var minderåriga.
  • Alla utom en dödades i sina egna hem.

Ytterligare tre kvinnomord under 2017 utreds fortfarande.

De senaste sju åren har vi sett att morden och dråpen tycks minska. Under 2000-talets början dödades i genomsnitt 17 kvinnor varje år av en närstående man, för periodens senare hälft är medeltalet 14.

Sex av de minst åtta kvinnor som dödades under 2017 hade sökt hjälp innan de dödades.

Dödades trots att de bad om hjälp

En tolkning är att medialt tryck, ökad kunskap och bättre förebyggande arbete har gett resultat. Samhällsproblemet att kvinnor dödas, oftast hemma i sina egna sängar, har klättrat på dagordningen.

Regeringen har nyligen beordrat Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket att bli bättre på att upptäcka våld i nära relation och förhindra morden och dråpen. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att stärka kunskapen i socialtjänsten och vården.

Men fortfarande går varningssignaler inte fram, och kvinnor dödas, fast de bett om samhällets hjälp.

Sex av de minst åtta kvinnor som dödades under 2017 hade innan de dödades sökt hjälp av polisen, socialtjänsten, vården och kvinnojourer.

I samtliga åtta fall hade kvinnorna berättat om mannens svartsjuka, hot, våld och dåliga psykiska mående.

  • Sonja Sabas Costich kunde dödas av sin förre pojkvän trots att socialtjänsten bedömde risken för att hon skulle utsättas för våld som högsta möjliga.
  • Anna återupptog kontakten med sin förre pojkvän som blivit psykiskt sjuk – hon fick inte veta att han flera gånger berättat i vården om sina tankar att döda henne.
  • En 43-årig kvinna i Stockholm anmälde sin pojkvän för kvinnofridsbrott men utredningen lades ner och hon blev strypt i sin säng medan hennes yngste son var hemma.