Ökensand blåser in över Europa i extremhettan – tre personer har dött

Publicerad 2018-08-04

Portugal och Spanien rustar för extremhettan.

Dessutom kan himlen färgas gul, när ökensand riskerar att blåsa in från Sahara.

– Det är varmt var man än är. Det är varmt hemma, det är varmt överallt, säger Malvina Nilsson som bor i Lissabon.

Tre män har dött i Spanien, till följd av rekordvärmen, det rapporterar AFP.

Värmeböljan som drabbat Europa den senaste tiden har bara varit början på vad som ser ut att kunna bli det mest extrema vädret på decennier.

På delar av kontinenten väntas temperaturer närmare 50 grader i helgen.

– Dessa temperaturer är livsfarliga, människor kommer att dö, har Pär Holmgren, naturskadespecialist och tidigare meteorolog, tidigare sagt om extremvärmen.

Tre män har avlidit i Spanien, på grund av de senaste dagarnas extremvärme – som väntas bli än värre under helgen.

En medelålders man i Barcelona, som sades vara hemlös, hittades medvetslös på en gata. Han fördes till sjukhus, där han senare avled. Två andra män, en vägarbetare i 40-årsåldern och en 78-årig pensionär, har också dött till följd av hettan, det uppger nyhetsbyrån AFP.

Flera värmerekord redan slagna

Den högsta temperaturen i Europa uppmättes till 48 grader i Aten, Grekland, i juli 1977. Det rekordet riskerar att slås i helgen – när extrema temperaturer drar in över den Iberiska halvön.

I Spanien räknar man med temperaturer på 44 grader och i Portugal ser det ut att kunna bli närmare 50 grader varmt de kommande dagarna, skriver vädersajten Severe Weather.

Men flera lokala värmerekord har redan slagits i landet. På åtta platser i södra och östra Portugal har temperaturerna varit högre än någonsin – och de riskerar att stiga ytterligare.

”Omoraliskt att inte agera”

Isabella Lövin, klimatminister och språkrör för Miljöpartiet, menar att den här extremvärmen är något vi måste ta på otroligt mycket allvar.

– Extremvärmen i Spanien och Portugal är ett exempel av väldigt många det senaste halvåret. Vi har sett extrem hetta och värmebölja på många olika platser: USA, Kanada, Japan, Europa och Skandinavien.

– Det här innebär att människor dör, skördar slår fel, extrema skyfall kommer, vilka är helt onormala och orsakar enorma översvämningar.

Isabella Lövin menar att det här är resultatet av en grads uppvärmning, och att det är allvarligt för hela mänsklighetens framtid. Om temperaturen höjs så mycket som forskarna räds, kommer det få omedelbara konsekvenser.

– Det skulle innebära flyktingströmmar, människor som dör av extremhettan, försvårad försörjning och väder- och naturkatastrofer.

– Jag anser att det är omoraliskt att inte agera politiskt när vi ser konsekvenserna av vad ett varmare klimat innebär, säger hon.

Sjukvård och räddningstjänst satta i beredskap

Redan under torsdagen uppmättes temperaturer på 45,2 grader i närheten av Abrantes, 15 mil nordöst om huvudstaden Lissabon, och man räknar med att det kommer att bli minst 47 grader i delar av Portugal under söndagen, skriver Miami Herald.

Både i Spanien och Portugal har extra räddningstjänst och sjukvård satts i beredskap inför extremvädret, skriver News.com.

Turister på Iberiska halvön ombeds hålla sig undan solen under den varmaste tiden på dygnet och påminns om att det är farligt för barn att vistas i den heta solen, skriver brittiska Metro.

”Det är varmt var man än är”

Malvina Nilsson, 19, har bott och arbetat i Lissabon sedan september förra året. När Aftonbladet når henne ligger hon på stranden.

– Det är otroligt varmt i stan så för att svalka av sig är det bäst att komma ut hit, säger hon.

Malvina Nilsson har märkt en tydlig skillnad i trafiken till stränderna efter att värmeböljan slagit till.

– Det är varmt vart man än är. Det är varmt hemma, det är varmt överallt. Alla går runt och fläktar sig. Det är inte så varmt i havet utan där ligger det under 20 grader och att svalka sig där är nästan enda sättet att kyla ner sig lite.

”Går inte att andas”

Trots att Portugal brukar ha varma somrar märks de extrema temperaturerna även av på arbetsplatsen.

– Det går inte att andas inne på jobbet, det är otroligt varmt och kvavt och luftkonditioneringen fungerar sådär, säger Malvina Nilsson.

Förutom att den starka solen också tar mer än vanligt och man lätt får soleksem märks den heta luften också av när man andas.

– Det är inte som att man får in den friska luften man får vanligtvis, det är bara den här varma luften. Det går ju att andas, men det är inte samma friskhet.

Ökensand från Sahara blåser in

Utöver de extrema temperaturerna riskerar också stora mängder damm dra in över regionen. Detta då sydliga vindar från Afrika för med sig både värme och ökensand från Sahara över Iberiska halvön.

Den som befinner sig i de sydliga delarna av Portugal under veckan kommer kunna se himlen bli gul av ökendamm, skriver sajten The Portugal News.

20 000 dog i Italien under ett år

I Italien har man också utfärdat flera röda varningar, de högsta av tre nivåer, i de mellersta och norra delarna. Varningarna indikerar utbredda hälsorisker och inkluderar städer som Rom, Florens och Venedig.

Livsfarliga värmeböljor är något Italien har erfarenhet av. 23 880 personer beräknas ha dött i värmeböljor i landet mellan 2005 och 2016 enligt en rapport från regionen Lazio, det rapporterar den australiska nyhetssajten News.com.

Bara under 2003 beräknade det Italienska statistikinstitutet att nästan 20 000 personer dog på grund av extremvärmen som drabbade landet, skriver New York Times.