Ausonius inför rätta för 25 år gammalt mord

Uppdaterad 2017-12-11 | Publicerad 2017-12-10

Den 13 december står John Ausonius, även känd som lasermannen, inför rätta i Tyskland åtalad för ett mord som begicks 1992. Ingen ny bevisning har tillkommit, inga nya vittnen har trätt fram. Men det kan ändå bli en fällande dom.

Hur kommer det sig att John Ausonius först nu står inför rätta i Tyskland? Hans tyska advokat Joachim Bremer är kritisk till åtalet.

– Det är en fråga vi också ställer oss. Det finns inga nya bevis. Ingen dna. Den här processen bygger helt på indicier. Vi har sagt att den inte borde få genomföras.

Ansgar Firsching är juris doktor och advokat från Tyskland, men verksam i Sverige. Han tror att en möjlig förklaring är att man helt enkelt under alla år inte prioriterat fallet eftersom Ausonius redan satt i fängelse i Sverige på livstid.

"Som ett pussel"

Firsching vill inte avfärda åtalet bara för att det till stor del bygger på indicier.

– Vi har det tidsmässiga – vi vet att han var i Frankfurt när mordet begicks. Vi vet att det var bråk mellan honom och mordoffret och att han med förfalskat pass flög från Frankfurt till Sydafrika dagen efter mordet. Vi vet hur offret sköts, och det är inte alla som kan skjuta någon så kallblodigt.

– I ett mål som huvudsakligen bygger på indicier är som ett pussel. Ligger 70 av 100 bitar på plats och de sista 30 bara är frågetecken har man antagligen inte tillräckligt för en fällande dom. Men om du har 95 bitar på plats är sannolikheten stor. Frågan är hur många bitar åklagaren har.

25 år mellan brott och åtal är en lång tid, men inget anmärkningsvärt i Tyskland, förklarar Ansgar Firsching. Som exempel nämner han Oskar Gröning, "bokhållaren i Auschwitz", som 2015 dömdes till medhjälp till massmord mer än 70 år efter att andra världskriget tagit slut och DDR-politikern Erik Mielke som 1991 dömdes för ett mord som begåtts 1931.

Livstid väntar

Hur stor sannolikheten för en fällande dom är vill Firsching inte spekulera i, men påpekar att i Tyskland måste åklagaren i ett första skede begära att domstolen tillåter att åtal väcks. Domstolen ska ta ställning till om man på objektiva grunder kan förvänta sig en fällande dom, i enlighet med åklagarens gärningsbeskrivning, och att den åberopade bevisningen kommer att bekräftas under huvudförhandlingen. Det händer att domstolar inte bifaller åtal.

Skulle John Ausonius dömas för mord innebär det enligt tysk lag livstid. Vid den rättsinstans, Landgericht, som han nu står åtalad finns ingen möjlighet att överklaga. Det som går att göra är att begära revision, om till exempel fel begåtts under rättegången.

John Ausonius är 64 år. Han greps sommaren 1992 och har suttit inspärrad sedan dess. Han har flera gånger ansökt om tidsbestämt straff och fått avslag. Fälls han i Tyskland väntar minst 15 år till i fängelse, då det är minimitiden för ett livstidsstraff.

Hur mår John Ausonius i dag?

– Han har suttit i fängelse i 25 år, sånt går en inte spårlöst förbi. Men han är vid relativt gott mot, säger hans advokat Joachim Bremer.

Läs också:

Här är hemliga förhöret med Ausonius om mordet i Tyskland

ANNONS