Frivilliga från hela landet deltar i sökandet

TT

Publicerad 2018-11-09

Falkenberg har kraftsamlat för sökandet efter försvunne Dante, 12. Samtidigt strömmar frivilliga in även från andra håll i landet.

– Det var ingen tvekan, säger Linda Lindeblad från skånska Bjuv.

På gräsplanen utanför Falkenbergs fotbollsarena ansluter alltfler frivilliga som också den tredje dagen vill delta i sökandet efter den försvunna tolvåringen Dante, som har Downs syndrom. Det är disigt i området och man står i klungor, huttrar och väntar på sina uppdrag. Det är en bild av ett samhälle som mobiliserar, som ställer upp.

– Det går inte att sitta hemma och bara lyssna. Man måste ge sig ut. Det finns hopp om mänskligheten när man ser det här. Det är enormt, säger Ulla Ljungström som bor i Falkenberg.

– Det har varit så mycket på sociala medier med hat. Allt vänds mot något negativ. Det här är ingen positiv situation, men så vänds det till något positivt, säger en annan i gruppen.

Från Bjuv i Skåne kommer Linda Lindeblad tillsammans med sin dotter Mariett.

– Jag har egna barn med funktionsnedsättning. Det var ingen tvekan. Jag är nyopererad men jag åkte ändå, säger hon.

– Jag hoppas att vi hittar honom. Det kunde ha varit jag. Det är så jag känner.

Hyllar Falkenberg

Sökinsatsen backas upp från alla håll. Kommunen går i stabsläge, ställer upp med resurser och personal får delta i sökandet på arbetstid. Företagare kommer och erbjuder dricka och mat. Ett företag stängde ner verksamheten en hel dag för att personalen skulle kunna vara tillgänglig.

Grupper som redan genomfört sin sökinsats börjar komma tillbaka till samlingsplatsen, medan andra precis är på väg ut. Man hälsar, pratar. Mitt i allvaret är det en positiv atmosfär. En anda som många tror kommer att leva kvar även när sökinsatsen är över.

– Människor säger till mig att efter det här kommer Falkenberg inte att vara samma stad, säger Jörgen Olsson, talesperson vid Missing People.

– Man kommer att möta varandra på ett nytt sätt. Falkenberg har ställt upp på ett otroligt sätt.

”Väldigt speciellt”

Jan Strannegård, presstalesperson vid polisen, jämför med sökandet efter Lisa Holm på Kinnekulle 2015.

– Omfattningen av engagemanget är väldigt speciellt. Vi har sett det tidigare i samband med till exempel Lisa Holm, säger han.

– De sociala medierna och Missing People till exempel har ju blivit en kanal för människor att kunna engagera sig, det är fantastiskt bra.