USA:s mystiska lista – om mordet på Zaida Catalán

Av: Martin Schori

Publicerad:

Kongos regering pekar ut en gerillagrupp som ansvarig för mordet på Zaida Catalan.

Men utredningen sågas av USA – som har skickat en hemlig kravlista till presidenten Joseph Kabila.

Den kongolesiska regeringens utredning om mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán pekade ut en gerillagrupp som skyldiga.

Men som Aftonbladets granskning visat innehåller utredningen ett flertal stora brister.

Den bilden delas av USA, vars medborgare Michael Sharp också mördades vid samma tillfälle.

I ett möte i säkerhetsrådet tidigare i veckan framförde USA:s FN-ambassadör Nikki Haley stenhård kritik mot Kongos regering. Bland annat bad hon Kongos utrikesminister att skicka ett meddelande från henne till president Joseph Kabila, skriver Reuters.

– Var snäll och fråga Mr Kabila om vad han gjorde med min lista.

Listan ska enligt nyhetsbyrån Reuters innehålla namn på personer som ska vara inblandade i mordet. Människorättsorganisationer, aktivister såväl som Catalán och Sharps familjer har tidigare antytt att Kongos regim var inblandade. Catalán och Sharp utredde massakrer på civila i Kongo när de fördes bort och mördades i mars 2017.

USA:s lista ska ha lämnats över till Kabila i oktober förra året. Men Kongos regering ska enligt Haley inte ha vidtagit några åtgärder.

– Jag ger Kabila en lista och inget händer. Den listan innehåller saker som vi vet att man måste kolla på, sa Haley i säkerhetsrådet.

Utrikesministern Leonard She Okitundu ska under mötet ha reagerat starkt på uppgifterna om att regimen varit inblandad.

– Man måste vara säker på att ha tydliga bevis innan man kan anklaga regeringen för att ha mördat FN-experter. Det här är en hård anklagelse som kan få din organisation att förlora förtroende, sa han till den organisation som framförde anklagelserna.

Zaida Cataláns familj har sedan i våras krävt en oberoende utredning av morden.

Publicerad:

LÄS VIDARE