Klimatförändringens effekter hotar bubblorna

Publicerad 2018-09-02

Medeltemperaturen i franska Champagne har stigit de senaste åren, vilket i viss mån gynnar vinproduktionen.

Men värmemedaljen har en baksida.

Vinodlarna oroas ständigt över klimatförändringens effekter, såsom hagelstormar och kaotiska väderförhållanden.

Vinodlaren och champagnemakaren Jean-Pierre Vazart i Chouilly utanför Epernay i Champagne odlar Chardonnaydruvor. Han har över tio olika väderappar installerade på sin telefon och oroas ständigt över det allt mer skiftande vädret.

Medeltemperaturen i Champagne har de senaste 30 åren stigit med över en grad vilket betytt tidigare skördar för många odlare.

”Lever med stressen”

Men det är inte den högre dygnsmedeltemperaturen som orsakar huvudbry för odlarna. I stället är det klimatförändringens andra effekter, exempelvis kraftiga nederbörd i form av hagel, som är det stora problemet.

– Man lever med stressen varje dag, men måste trots det ändå försöka vara optimist, säger vinodlaren Jean-Pierre Vazart till nyhetsbyrån AP.

Krögaren och tv-profilen Carl Jan Granqvist är en stor champagneälskare. Han oroas inte nämnvärt av de högre temperaturerna.

– Ett år som det här kan jag tänka mig druvorna blir mindre vilket gör att skörden blir mindre eftersom det ha varit så torrt, säger han och tillägger:

– Stockarna har ju också enorma rotsystem.

Oron: Dramatiska hagelstormar

Värmen leder alltså inte till att vinstockarna blir stressade, åtminstone inte i samma omfattning som lantbrukarna.

Liksom vinodlaren Jean-Pierre Vazart är Carl Jan Granqvist mer oroad över de plötsliga ovädren.

– Nederbörden komma väldigt dramatiskt i form av hagel. Det är den stora risken. Vill det sig riktigt illa kan det äventyra en hel gård, säger han.

Carl Jan Granqvist berättar att han är intresserad av hur utvecklingen kommer att bli och ska följa den noga.

– Jag umgås mycket med ett antal Champagnebönder så jag ska naturligtvis höra med dem, säger han.

Jean-Pierre Vazart säger till nyhetsbyrån AP att han ändå måste försöka bibehålla sitt lugn och vara vara positiv.

– Om vi bara trodde på alla dåliga nyheter skulle vi redan ha bytt jobb, säger han.