Saudiarabien grillas av FN:s människorättsråd

TT TT

Publicerad 2018-11-05

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.

Mordet på den saudiske journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi har satt Saudiarabien under stor internationell press. Mitt under stormen är det kungadömets tur att granskas av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

Granskningen inleddes med att den saudiska delegationen lämnade en egen redogörelse för hur landet levt upp till sina människorättsförpliktelser. De tog då själva upp fallet med Jamal Khashoggi. Enligt Bandar Al Aiban, landets ambassadör vid rådet, har kung Salman beordrat en åklagare att undersöka fallet enligt inhemsk lag och ställa de ansvariga inför rätta.

Efter Saudiarabiens inledande anförande fick samtliga 193 av FN:s medlemsländer chansen att ställa frågor och ge sin syn på saudiernas arbete med mänskliga rättigheter.

Ställs mot väggen

Rättighetsgrupper trycker på för att omvärlden ska passa på att ställa Saudiarabien mot väggen.

"FN:s medlemsländer måste bryta sin öronbedövande tystnad om Saudiarabien och göra sin plikt att syna grymheten i kungadömet för att försöka förhindra ytterligare skändliga människorättsbrott i landet och i Jemen", skriver Amnesty Internationals Mellanösternchef Samah Hadid i ett uttalande.

Det var för drygt en månad sedan som Khashoggi försvann sedan han gått in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Enligt turkiska utredare ströps han till döds varpå hans kropp styckades. Måndagens utfrågning i Genève lär också fokusera på kriget i Jemen där den saudiskledda militäralliansen fått skarp kritik för sina bombangrepp som vid flera tillfällen dödat en rad civila.

Sverige frågar

Flera länder har på förhand lämnat in listor på de frågor man planerar att ställa. Sverige ska bland annat ställa frågan: "Vilka åtgärder kommer att vidtas för att förbättra respekten för yttrandefrihet och säkerheten för journalister i Kungadömet Saudiarabien?"

Alla medlemsländer i FN genomgår en allmän landgranskning (universal periodic review) i människorättsrådet ungefär vart fjärde år. Under höstens session är 14 länder uppe för granskning.

ANNONS