Semesterfirarna strömmar in till Båstad: ”Man behöver ju inte blanda sig med folk om man inte vill”

Uppdaterad 2021-07-18 | Publicerad 2021-07-16

När tennisveckan drar igång i Båstad blandas barnfamiljer, partysugna och internationella jetsettare på samma kritvita stränder.
Här märks efterdyningarna av coronapandemin nästan inte av.
– Folkmassan är densamma som förr, säger Carina Wallerhed som är på besök från Kalmar.

Längs med hamnen står stora och små båtar uppradade, guppandes i vattnet. Mot strandkanten strömmar det av badsugna småbarnsfamiljer. Ibland ekar en röst i högtalarna från tennisplanerna längre bort som meddelar en ny vinnare i turneringen. Tennisveckan i Båstad är igång efter förra årets corona-uppehåll.

Vanligtvis mångdubblas invånarantalet i den lilla staden under sommarsäsongen, och bara tennisveckan beräknas locka minst 100 000 besökare. Privatfester och stora nattklubbsevenemang har på senare år blivit synonymer med staden. Förra året ställdes turneringen in på grund av corona-pandemin, men i år är allting nästan som vanligt.

Trots den stora uppslutningen av folk är det några båtbryggor som står tomma. Där har barnfamiljer samlats för att fiska krabbor med klädnypor.
Carina Wallerhed har kommit från Kalmar, tillsammans med sin familj för att hälsa på sin kollega. För henne är Båstad oförändrat i jämförelse med andra år när hon varit på besök.
– Det känns underbart att vara här, äntligen får vi komma iväg lite. Det är kanske lite glesare med båtar i år men folkmassan är densamma som förr, konstaterar hon.


Hon upplever att pandemin ändå haft en tydlig effekt i hur människor beter sig, och berättar att många under tennisveckan är noga om att hålla avstånd till varandra.
– Vi är ju vaccinerade och har haft covid. Vi är bara familjevis här, så vi är inte oroliga. Men vi äter inte ute utan bara hemma hos oss, säger hon.

”Här finns allt”

Bengt-Olof Johansson passar på att visa barnen hur man bäst lossar krabban utan att bli biten i fingret. Han har varit sommarboende i Båstad sedan 60-talet, men det var inte förrän pandemins start förra året som han flyttade hit på heltid.
– Båstad, här finns allt. Det är det bästa stället att bo på. Det är mycket trevliga människor och nära till havet. Det har funkat väldigt bra även under pandemin, till och med förra sommaren när det var väldigt tunt med besökare, säger han.

Att det skulle finnas någon oro bland de boende över att coronasmittan skulle kunna gå upp i samband med att fler turister söker sig till Båstad, är något han inte känner igen. Delvis för att han och sin hustru fått sin andra dos vaccin.

– Man behöver ju inte blanda sig med folk om man inte vill. Det är mycket besökare nu och mycket liv på restaurangerna i jämförelse med förra året. Det har öppnats massa fler tillfälliga restauranger också. Men det är underbart, det känns som att folk är väldigt glada över att det öppnat upp igen.
– Man blir ju en väldigt populär person att besöka när man har hus här, säger han och skrattar.

”Bryr mig inte”

Sebastian von Melen Callert har kommit hit från Stockholm med sina två vänner, en resa som han gör varje år. Han är inte orolig för någon smitta, men förklarar att han ändå försöker hålla avstånd till äldre och undvika stora folksamlingar.

– Jag bryr mig inte så mycket, jag är bara 23 år.

Det är inte ovanligt att invånarantalet i Båstad fördubblas under tennisveckan.

För honom är lockelsen med Båstad inte enbart fester och kritvita stränder. Många har kommit hit varje sommar i flera år och är delvis uppvuxna med varandra, menar han.
– Det är en bra gemenskap här, alla känner alla. Det känns lite som en småstad där man hälsar på varandra och håller koll.
Men det är inte alla som får vara med. Om man är turist eller bara kommer hit över dagen blir det svårare eftersom de återkommande sommargästerna har byggt upp en mer sluten gemenskap, menar han.

Från närliggande städer i Skåne och Småland kommer turister över dagen, flera har försökt men inte lyckats få tag i ett ett boende på Bjärehalvön. När klockan slår fem på eftermiddagen packar många ihop sina strandväskor och börjar köra hemåt. Kvar blir de tursamma som gör sig redo för kvällens festligheter.

Havet. Mäktigt och läskigt på samma gång.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln