Danska experten: ”Corona är inte farligt längre”

Publicerad 2021-07-17

Sedan pandemins start har många experter i Danmark förfasats över Sveriges liberala inställning till smittskyddsrestriktioner.

Men nu förespråkar flera experter i landet själva en mer avslappnad approach till viruset.

– Corona är inte farligt längre, säger Niels Høiby, dansk överläkare och professor i klinisk mikrobiologi, till Berlingske.

Smittan går återigen uppåt i Europa och land efter land återinför nu restriktioner. I Spanien har flera regioner satt in begränsningar för nattklubbar och barer bara några veckor efter att de lyfts. I Nederländerna har rekommendationen att jobba hemifrån kommit tillbaka.

Men i Danmark, som det senaste året har präglats av strikta smittskyddsåtgärder och lockdowns, har man bytt fot.

Danska tidningen Berlingske har pratat med flera experter i landet som inte vill se nya coronaregler, trots ökad smittspridning.

Niels Høiby, överläkare och professor i klinisk mikrobiologi vid Panum-institutet och Rigshospitalet, menar att det är okej med smittspridning så länge folk inte blir allvarligt sjuka eller dör.

– Covid är inte farligt längre. Det finns bara ett behov av restriktioner där lokala utbrott inträffar, och inte i allmänhet för befolkningen nationellt sett. Alla personer som är utsatta, inklusive hälso- och sjukvårdspersonal, har vaccinerats, säger Niels Høiby.

Niels Høiby, dansk överläkare och professor i klinisk mikrobiologi.

”Inte så bekymrad över delta”

Søren Riis Paludan, professor på biomedicinska fakulteten vid Århus universitet, säger till Berlingske att människor nu måste lära sig att leva med smittan.

– Viruset kommer inte att försvinna, och vi kommer att ha små utbrott de närmaste tio åren. Vi kan inte fortsätta att ha den här begränsade livsstilen, där vi stänger skolor eftersom vi försöker hålla infektionsgraden helt nere, säger Paludan till Berlingske.

Fram till den första september kommer restriktionerna i Danmark lättas på, skriver danska Ekstrabladet. Bland annat kommer kravet om munskydd i kollektivtrafiken upphöra och begränsningar för nattlivet kommer att lyftas.

Men enligt experterna som Berlingske har pratat med är det försvarligt att lätta på restriktionerna redan i juli.

Inte heller deltavariantens framfart är något som bör bromsa öppnandet av samhället, enligt Niels Høiby.

– Jag är inte så bekymrad över deltavarianten. Det viktiga är att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom.

Fotbollsfans i Köpenhamn.