Källor: USA kommer lämna Parisavtalet

Trump: Jag lämnar besked på torsdag

Uppdaterad 2017-06-01 | Publicerad 2017-05-31

WASHINGTON/STOCKHOLM. President Trump kommer ta USA ur Parisavtalet mot klimatförändringar, uppger nyhetssajten Axios.

Sent på onsdagskvällen twittrade Trump att han kommer lämna besked om avtalets framtid på torsdag klockan 21, svensk tid.

– Det är naturligtvis jättetråkigt att USA inte vill driva en aktiv klimatpolitik, säger professorn Christian Azar till TT.

Beskedet om att Trump väntas lämna Parisavtallet kom under onsdagen.

Det uppger flera amerikanska medier, däribland sajten Axios, ABC News och CNN.

Enligt Axios ska Trump ha påverkats av ett brev, undertecknat av 22 republikanska senatorer, inklusive majoritetsledaren Mitch McConnell, som krävde ett uttåg.

Med beslutet skulle Trump ta ett stort kliv mot att radera ut föregångaren Barack Obamas klimatpolitik, samtidigt som USA skickar en tydlig signal mot omvärlden om att landet kommer prioritera ekonomi framför klimat.

Trump: Besked kommer på torsdag

Uppgifterna kom bara timmar efter att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanat Trump att inte överge Parisavtalet.

Själv twittrade Trump på onsdagen att han inte bestämt sig än.

”Jag kommer att tillkännage mitt beslut om Parisavtalet inom de närmaste dagarna. MAKE AMERICA GREAT AGAIN”, skriver han på Twitter.

Men sent på onsdagskvällen twittrade Trump igen och meddelade att han kommer ge besked om avtalet på torsdagen, klockan 21.00, svensk tid.

Trump upphävt flera av Obamas reformer

Under president Barack Obama intog USA en mer aktiv roll i det globala arbetet för att stoppa klimatförändringarna, medan Trump har aviserat att han ska ta tillbaka flera av Obamas viktigaste reformer på miljöområdet.

Nyligen skrev Trump under en exekutiv order på miljömyndigheten EPA, där Trump utsett klimatskeptikern Scott Pruitt till chef.

Dekretet upphävde minst sex av Barack Obamas miljöreformer.

Kallat klimathotet för en bluff

Själv har Trump tidigare kallat den globala uppvärmningen för en ”bluff”, och både klimatexperter och regeringar i ett flertal länder har varnat för långtgående konsekvenser om ett så stort land som USA väljer att lämna.

Under G7-mötet i helgen försökte övriga länders ledare att övertala Trump att uttala sitt stöd för Parisavtalet. Något han inte gjorde, med hänvisning till att han behöver mer tid.

Storföretag vädjade till Trump

Även flera tunga medarbetare till Trump har drivit linjen att USA bör stanna i avtalet, liksom dottern Ivanka och utrikesminister Rex Tillerson.

Samtidigt har energymyndighetschefen Scott Pruitt och chefsstrategen Steve Bannon varit två av de mest högljudda rösterna för att lämna.

Enligt CNN har även hundratals amerikanska storföretag – inklusive oljejättarna Exxon och Chevron – lobbat för att USA ska stanna kvar.

Men Trump tycks alltså ha valt att inte lyssna.

”Kommer överleva även utan USA”

Enligt Christian Azar, professor i hållbara energi- och materialsystem på Chalmers i Göteborg, kommer Parisavtalet sannolikt att överleva även utan USA.

– Det är troligt att EU kommer att sätta i gång en diplomatisk kampanj för att hålla Parisavtalet vid liv. Kina kommer nog också vilja hålla det vid liv. Men ska man lösa klimatfrågan är det naturligtvis viktigt att man har en president i USA som vill driva klimatpolitik, säger Azar till TT.

Även en EU-tjänsteman säger till nyhetsbyrån AP att både EU och Kina kommer fortsätta att ge sitt ovillkorliga stöd till Parisavtalet, oavsett om Trump drar sig ur.

Hur parterna planerar att uppfylla sina åtaganden kommer att presenteras i ett gemensamt uttalande efter ett möte i Bryssel på fredag uppger AP.

Oklart hur snabbt USA kan gå ur

Dock är det oklart hur snabbt USA skulle kunna gå ur Parisavtalet.

Till SVT säger Björn-Ola Linnér, professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning på Linköpings universitet, att man kan lämna det tidigast fyra år efter att det ratificerades. Men andra källor uppger att om USA väljer att lämna hela FN:s klimatkonvention så kan de vara ur avtalet på bara ett år.

Regnskogen har blivit
torr