Så lyckades Sahlgrenska halvera skadorna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

På tre år lyckades Sahlgrenska universitetssjukhuset nästan halvera förlossningsskadorna.

– Vi har alltid två barnmorskor när barnet föds fram och arbetar med att skydda mellangården, säger Corinne Pedroletti, verksamhetschef för obstetrik.

1 av 8 | Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset
”Vi har alltid två barnmorskor när barnet föds fram och arbetar med att skydda mellangården”, säger Corinne Pedroletti, verksamhetschef för obstetrik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset

Av de kvinnor som 2013 födde barn på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg drabbades 3,2 procent av svåra bristningar i ändtarmsmuskeln och tarmväggen.

Men på bara tre år lyckades sjukhuset näst intill halvera andelen skador till 1,9 procent.

Hur gjorde ni?

– Vi har jobbat strukturerat med det här och det har lett till att vi successivt kunnat minska förekomsten av allvarliga förlossningsskador, säger Corinne Pedroletti, verksamhetschef för obstetrik.

Två barnmorskor

Sjukhuset, som har flera förlossningskliniker, har infört likartade rutiner som nu rekommenderas av SFOG, Svensk förening för obstetrik och gynekologi, samt Barnmorskeförbundet.

– Vi har alltid två barnmorskor precis när barnet ska födas fram för att de ska kunna hjälpas åt, säger Corinne Pedroletti.

Tvåhandsgrepp

Syftet är att kunna skydda mellangården och att framfödandet ska ske på ett kontrollerat sätt, så att barnet inte föds fram för fort.

– Då har vi ett tvåhandsgrepp för att hålla emot.
Barnmorskan håller ena handen mot mellangården på kvinnan och den andra handen mot barnets huvud och försöker sedan leda ut bebisen. Det får inte gå för fort.

Effektiv bedövning

– Det här är något som görs manuellt och därför har vi tränat praktiskt.

Bland förstföderskorna har man därigenom lyckats minska förekomsten av svåra bristningar från 5,5 till 3,4 procent.

– Nu ligger vi bäst till i landet bland de större sjukhusen, säger Corinne Pedroletti.

Sjukgymnast

Efter förlossningen erbjuds kvinnorna en effektiv bedövning och undersökning av slidan, mellangården och ändtarmsöppningen. De svåraste bristningarna sys av förlossningsläkare på operationssal.

De kvinnor som opererats får i efterhand träffa en sjukgymnast.

Sahlgrenska är dock inte det enda sjukhuset som lyckats minska bristningarna

Goda nyheter

– Det är många sjukhus som lyckats minska skadorna, säger Eva Uustal, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Linköpings universitetssjukhus samt expert på förlossningsskador.

Hudiksvalls sjukhus, Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö, Vrinnevisjukhuset i Norrköping, Universitetssjukhuset i Linköping samt Sunderby sjukhus är andra sjukhus som varit framgångsrika.

– Så det här är goda nyheter. Det är många barnmorskor och läkare som jobbar hårt med det här, säger hon.

Målmedvetet

Att skillnaderna är så stora mellan sjukhusen kan, enligt Eva Uustal, förklaras av hur arbetet organiseras och leds. Man måste säkerställa att alla i personalen verkligen använder de handgrepp som skyddar mellangården och arbeta för att två barnmorskor kan hjälpas åt.

– De sjukhus som förbättrat sina siffror har jobbat väldigt målmedvetet med det här, säger Eva Uustal.

Publicerad:

LÄS VIDARE