Källor: Sveriges Nato-ansökan redan färdigställd – skickar in samtidigt som Finland

Uppdaterad 2022-05-16 | Publicerad 2022-05-15

Svenska regeringen har enligt uppgifter till Aftonbladet redan färdigställt ett ansökningsbrev till Nato, men som ännu inte är undertecknat.

Planen var att skicka in ansökan under måndagen eller tisdagen – men regeringen kommer att invänta Finland.

– Vi kommer att skicka in ansökan tillsammans med Finland, säger en källa med insyn.

Följ ämnen
Nato

Socialdemokraterna säger ja till Nato, enligt ett pressmeddelande som gick ut på söndagseftermiddagen. Regeringen kommer enligt uppgifter till Aftonbladet att fatta det formella beslutet under ett extrainsatt sammanträde i morgon efter en särskild debatt i riksdagen.

I en intervju med Aftonbladet sa Finlands utrikesminister Pekka Haavisto att landet kommer dröja med en ansökan till onsdag. Enligt Aftonbladets uppgifter kommer regeringen att invänta Finland. Tidpunkten avgörs av hur lång tid det tar för
Finland att debattera ansökan i Finlands riksdag.

Statsminister Magdalena Andersson på väg till S-mötet.

Samtal med Natos högkvarter

När ansökan väl är inlämnad påbörjas samtal med Natos högkvarter. Högkvarteret ska sammanfatta en rapport om Sveriges ansökan som skickas ut till 30 ambassadörer i det Nordatlantiska rådet. Rapporten tar till exempel upp att Sverige är en demokrati och att vi har demokratisk kontroll över Försvarsmakten.

De 30 ambassadörerna ska sedan skriva på ett papper att de godkänner Sverige som ansökningsland. Sverige har enligt Aftonbladets källor fått positiva signaler från Nato-länderna - men beskeden från Turkiet sticker ut i sammanhanget.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sa i fredags att det vore ett misstag att låta Sverige och Finland gå med i Nato. Under lördagseftermiddagen kom nya besked från presidentens utrikespolitiska rådgivare där Turkiet öppnar för en förhandling med Sverige och Finland.

Kritik mot Sveriges kurdiska kontakter

Enligt uppgifter till Aftonbladet kan Turkiets kritik mot Sverige som medlemsland sammanfattas med ett missnöje med svenska regeringens kontakter med kurdiska grupper i nordöstra Syrien. Det handlar bland annat om det autonoma styret i nordöstra Syriens militära gren som försvarsminister Peter Hultqvist har träffat flera gånger. Den militära grenen har bekämpat IS och får stöd av USA, men Turkiet betraktar dem enligt Aftonbladets uppgifter på samma sätt som PKK, som är terrorstämplade av hela EU och USA.

Enligt källor med insyn har Turkiet tidigare framfört kritik mot Sveriges kontakter med kurdiska grupper. När utrikesminister Ann Linde träffade Turkiets utrikesminister i april var beskedet från att detta inte skulle stå i vägen för en svensk eventuell Nato-ansökan. Därför mottogs president Erdoğans utspel i fredags med stor förvåning av regeringen och samtliga Nato-länder, enligt Aftonbladets källor.

Storbritannien arbetar med frågan

Det finns fortfarande från svensk sida en oro att Turkiets Nato-delegation inte kommer att acceptera att Sverige och Finland får en så kallade ”invitee status”, det vill säga inbjudan att påbörja ratifikationsprocesserna i Nato-länderna.

Detta skulle i så fall kunna skapa problem och försena ett svenskt och finskt inträde i försvarsalliansen.

– De kan sätta käppar i hjulet för ansökan. Både Sverige och Finlands inriktning är att hålla huvudet kallt och ta det steg för steg, säger en källa med insyn.

USA har haft samtal med Turkiet och enligt Aftonbladet källor har även Storbritannien signalerat att man arbetar med frågan. För att Sverige ska kunna bli medlemmar i Nato måste varje medlemsland godkänna ansökan.

Utrikesminister Ann Linde gav en snabb kommentar om situationen med Turkiet när hon var på väg in till mötet med Socialdemokraternas verkställande utskott och partistyrelse.

– Vi fortsätter de diskussionerna, sa hon.

Nato bildades 1949, då ingick tolv länder. I dag består alliansen av 30 medlemsländer.

ANNONS