Källor: Regeringen vet inte vad Turkiet vill ha av Sverige

Uppdaterad 2022-06-17 | Publicerad 2022-06-16

Sverige fortsätter dialogen med Turkiet men några framsteg har inte kommunicerats.

Enligt källor med insyn är regeringen oförstående till vad president Erdogan vill uppnå med blockaden.

– Turkiet vill ha ut något av det här, men vad det är vet de bara själva, säger en källa.

Följ ämnen
Nato

Sveriges regering fortsätter att samtala med Turkiet för att få landet att bryta Nato-blockaden. Senast igår träffade försvarsminister Peter Hultqvist (S) Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu i Bryssel.

Han ville inte kommentera något om vad som sades:

– Det pågår en process med Turkiet, vi får återkomma när den processen är fullföljd, sa försvarsministern till Ekot.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller pressträff för att presentera ytterligare stöd till Ukraina.

Vill dra ut på processen

Trots att Turkiet har presenterat offentliga krav på Sverige, i media såväl som på den turkiska regeringens hemsida, är den svenska regeringen oförstående till vad Turkiet har för syfte med att blockera ansökan.

– Turkiet vill ha ut något av det här, men vad det är vet de bara själva, de har ju inte velat säga det än, säger en källa med insyn.

Källan säger att det fortfarande pågår förhandlingar och att det inte finns så mycket att göra innan förhandlingarna är klara.

– Det kan ta lång tid och det kan ta kort tid.

En annan källa säger att det är svårt att förstå president Recep Tayyip Erdogan krav eftersom flera punkter på landets lista är felaktiga. En teori är att presidenten vill dra ut på processen till efter Turkiet har hållit val i januari nästa år, detta eftersom Natoblockaden ger medvind i opinionen. En annan teori är att han vill sätta press på USA i syfte att köpa stridsflygplan av amerikanerna.

Stridsflygplanen som nämnts i sammanhanget är F-35 som Turkiet blockerades av USA från att köpa eftersom landet köpt in ett ryskt luftvärnssystem som amerikanerna befarar kan samla in information om stridsplanen.

I dag meddelade dock ledande amerikanska försvarspolitiker att F-35 inte kommer att säljas i utbyte mot svenskt och finländskt Nato-medlemskap.

– Turkiet kommer inte att komma tillbaka till F-35-programmet, sa Adam Smith, ordförande för representanthusets försvarskommitté, enligt Breaking Defense.

Smith menade dock på att ärendet kan komma att lösas med att Turkiet får köpa någon annan typ av vapen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har presenterat offentliga krav på Sverige.

Viktigt med säkerhetsförsäkringar

Magdalena Andersson vill inte kommentera huruvida regeringen fått klart för sig vad Turkiet vill.

– Vi för våra samtal direkt med Turkiet, säger hon.

Finlands statsminister Sanna Marin sa nyligen att det är mycket viktigt att problemen med Turkiet är lösta före Nato-toppmötet i Madrid som börjar den 28 juni. Annars riskerar situationen att låsa sig.

Delar du den bilden?

– Vi arbetar naturligtvis så snabbt som möjligt för att lösa ut de frågor som finns, med det sagt så kan det här ta lite tid och därför har det varit viktigt för mig att arbeta med att få säkerhetsförsäkringar från andra Nato-länder, säger Magdalena Andersson.

Statsminister Magdalena Andersson (S) tog emot Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg inför måndagens möte där man bland annat diskuterade Sverige och Finlands ansökningar om Natomedlemskap.