Ukrainsk källa: Mötet med Biden gick ”inte bra”

Publicerad 2022-01-28

USA:s president Joe Bidens och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs telefonmöte gick inte bra.

Det säger en högt uppsatt ukrainsk tjänsteman till CNN.

Men uttalandet får stark kritik från Vita huset, som menar att källan ljuger.

Enligt Vita huset uttryckte Joe Biden i sitt telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på torsdagskvällen farhågor som hans administration haft den senaste tiden.

– President Biden sade att det finns en klar möjlighet att ryssarna kan invadera Ukraina i februari, säger Emily Horne, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Men från ukrainskt håll bedöms det 1 timma och 20 minuter långa samtalet ha gått dåligt – det uppger en högt uppsatt ukrainsk tjänsteman, till CNN.

Uttalandet får kritik från Vita huset

Enligt tjänstemannen ska Biden ha varnat sin ukrainska motsvarighet för att det är så gott som säkert att Ryssland snart invaderar Ukraina, men också sagt att Ukraina inte ska erbjudas mer hjälp från militärt håll.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Samtidigt ska Zelenskyj ha stått fast vid att det ryska hotet är ”farligt men tvetydigt”, och att det är långt ifrån säkert att en rysk attack kommer äga rum, enligt tjänstemannen.

Men tjänstemannens uttalande har snabbt fått mothugg och ifrågasatts av Emily Horne som anser att ”anonyma källor läcker falskheter”, enligt CNN.

Hon upprepar också Bidens uttalade om en möjlig rysk invasion i februari.

– Han har sagt detta offentligt och vi har varnat om detta i månader. Rapporter som säger något annat är falska, säger hon.

Ryssland ger kalla handen till Natos svar

I onsdags lämnade Nato över ett brev till Ryssland där man meddelade att man inte kommer möta de ryska kraven, som bland annat innefattat att Ukraina inte får gå med i Nato.

USA:s president Joe Biden.

I brevet uttryckte USA att man lagt fram en diplomatisk väg ut ur krisen – men brevet har inte tagit emot väl av den ryska ledningen, enligt flera internationella medier.

– Det går inte att säga att man var beredda att lyssna på några av våra synpunkter, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt Financial Times.

Den ryska utrikesminister Sergej Lavrov har också ställt sig pessimistisk.

– Det finns utrymme för att inleda riktiga samtal, men bara i mindre frågor. Det var ingen positiv reaktion när det gäller huvudfrågan, säger han och syftar på Natos potentiella expansion österut.

På fredagen sa Lavrov att Ryssland inte vill ha krig med Ukraina.

– Om det är upp till Ryssland blir det inget krig, vi vill inte ha krig. Men vi kommer inte heller låta våra intressen bli avfärdade på ett oförskämt sätt, säger han, rapporterar Reuters.

Följ ämnen i artikeln