Extremvärme i Storbritannien: ”Farligt även för friska”

Uppdaterad 2022-07-16 | Publicerad 2022-07-15

Storbritannien har utlyst nödläge i hela landet.

Det kan bli så varmt att det kan innebära livsfara, även för de som är friska i övrigt.

– Kan påverka dig kraftigt i din vardag , säger BBC:s väderpresentatör Matt Taylor.

Det kommer att bli extremt varmt i Storbritannien nästa vecka och Downing Street har infört nationellt nödläge i hela landet, rapporterar BBC.

Storbritanniens väderinstitut, Met Office, har utfärdat en röd varning för extrem hetta i delar av England under nästa vecka, enligt BBC. Röd varning kan innebära livsfara även för personer som är friska i övrigt.

Varningen gäller för London och centrala England, inklusive Manchester och York, där det kan bli så varmt som 40 grader.

Institutets talesman Grahame Madge säger att det är "potentiellt en mycket allvarlig situation" med en 50-procentig risk att temperaturen når upp till 40 grader i Storbritannien.

Runt London och centrala delar av England kan det bli så varmt som 40 grader. Det kan jämföras med landets nuvarande värmerekord, som uppmättes i Cambridge 2019. Det ligger i dag på 38,7 grader.

Kan bli rekordvarmt

Enligt BBC:s väderpresentatör Matt Taylor finns en "ökad sannolikhet" att slå det brittiska rekordet och att det är första gången det varit realistiskt att temperaturen blir så hög i Storbritannien.

– Det är exceptionellt varmt och en typ av temperatur som du kanske inte känner av om du är på semester, men som kan påverka dig kraftigt i din vardag och få allvarliga hälsoeffekter. Vi kommer sannolikt att märka av att transport och energi påverkas av det nästa vecka, säger han till BBC.

Även UK Health Security Agency, UKHSA, har utfärdat sin högsta värmevarning till vård- och omsorgsorgan i landet där de skriver att ”sjukdom och död kan förekomma även bland friska och och inte bara i högriskgrupper.”

Varningar i andra delar av Europa

Hundratals människor har evakuerats från sina hem efter skogsbränder i Frankrike och Portugal på fredagen, och tjänstemän i Europa har utfärdat hälsovarningar för värmeböljan under de kommande dagarna.

Efter en skogsbrand i Mijas-området på spanska solkusten har myndigheterna beordrat evakuering av mer än 1 000 invånare från städerna Alhaurin de la Torre och Alhaurin el Grande på fredagen. Det rapporterar spanska lokaltidningen Malagahoy.

Följ ämnen i artikeln