Akut hungersnöd för de äldre i krigets Ukraina

Publicerad 2022-04-03

Isolerade i sina hem, utan mat och utan mediciner.

Läget för de äldre i Ukraina är förtvivlat, larmar landets äldreorganisation Tyrbota.

– Det är en uppslitande katastrof, särskilt för de äldre kvinnorna, säger Prudence Woodford-Berger, ordförande PRO Global.

En äldre kvinna evakueras från sitt hem utanför Kiev, den 8 mars.

PRO, som är medlem av Partnerskapet för Östeuropa, har skrivit under en deklaration som fördömer Rysslands invasion och som förklarar solidaritet med Ukrainas befolkning.

Små pensioner

Genom sin samarbetspartner Tyrbota i Ukraina vill de uppmärksamma det akuta hjälp­behovet för landets äldsta krigsdrabbade befolkning - och då särskilt kvinnorna.

– Yngre familjemedlemmar flyttade många gånger utomlands redan före kriget, för att få arbete. Att män har en kortare livslängd har medfört att många äldre kvinnor lämnats att leva på mycket små eller inga pensioner, säger Christina Tällberg, ord­förande för PRO.

Akut hunger

Många av de äldre har ingen möjlighet att fly undan kriget. De saknar ofta pengar och nu har kriget strypt tillgången till mat, mediciner och hälsovård.
– Det finns egentligen inget tillräckligt starkt ord för läget. Vi fick ett mejl från Tyrbota i går om att de äldre som är kvar nu lider av akut hunger. Samtidigt saknas vatten och el, säger Prudence Woodford-Berger på PRO Global som verkar för att förbättra de äldres situation globalt.

Har slagit larm

Äldreorganisationen Tyrbota har nio centraler runt om i Ukraina och larmade omvärlden om hjälp omgående när Ryssland gick in i landet.

PRO undersöker nu hur pengar från en insamling skulle kunna gå direkt till Tyrbota. Under tiden uppmanar man svenskar som vill hjälpa de äldre i Ukraina att skänka pengar genom andra hjälporganisationer.
– Man kan, när det är möjligt, ange på talongen att man vill att pengarna ska gå till de äldre.

PRO är även medlem i det ­internationella nätverket Help-age International.
– Vi välkomnar att Sida nyligen beslutat om ett särskilt stöd till Helpage International och andra organisationer med verksamhet riktad till äldre i Ukraina, säger Prudence Woodford-Berger.

Prudence Woodford-Berger, ordförande i PRO Global.

Detta saknar de äldre i Ukraina
Finansiellt stöd.
Varma kläder.
Mat.
Mediciner, bland annat blodtrycksmediciner.
Medicinsk utrustning.
Hygienartiklar och vuxenblöjor.
Ficklampor, batterier, mobiltelefoner. 

En kvinna på flykt värmer sig i kylan.