Sverige exporterade corona till andra länder

Grannlandet värst drabbat

Publicerad 2021-11-19

Sveriges coronastrategi bidrog till att smittan överfördes till andra länder.

Det visar en ny studie som pekar ut Finland som värst drabbat.

– De fick motta de flesta fallen, trots att landet hade stränga reserestriktioner, säger forskaren John Pettersson.

Sveriges kritiserade coronastrategi har inte bara påverkat spridningen av covid-19 inom landet, utan bidrog även till att smittan spreds vidare till andra länder.

Den slutsatsen drar forskare vid Uppsala universitet, det norska folkhälsoinstitutet och University of Sydney i Australien i en studie som nyligen publicerades i den europeiska smittskyddsmyndighetens tidskrift Eurosurveillance.

– Under det första året av den pågående pandemin var Sverige en nettoexportör av covid-19 till våra nordiska grannländer, säger John Pettersson, forskare vid Zoonosis science center vid Uppsala universitet.

Hade flest grenar

I studien har över 71 000 patientprover analyserats, från pandemins början fram till mars 2021.

– Eftersom sars-cov-2 fortlöpande muterar har vi utifrån uppgifter om när proverna togs och dessa detaljerade data om virusets arvsmassa kunnat konstruera ett slags tidskalibrerat genetiskt släktträd för hur viruset spreds i Norden under pandemins första år, säger John Pettersson.

I studien framkommer det att Sverige hade flest så kallade grenar på virusets släktträd – både i absoluta tal och i förhållande till folkmängden.

Forskarna tror att det kan bero på den mindre restriktiva strategin i Sverige jämfört med de nordiska grannländerna.

Statsepidemioog Anders Tegnell.

– De strategier som de olika länderna har haft har gett en uppenbar effekt på de olika nordiska länderna, säger John Pettersson.

Detta då smittkedjor med ursprung i Sverige i flera hundra fall har tagit sig till andra länder.

– De nordiska länderna har alla haft en stor import från övriga länder i världen men om man specifikt tittar på Norden så har Sverige tillsammans med Danmark varit de största exportörerna mellan de nordiska grannländerna.

Värst drabbat av den svenska virusexporten var Finland – trots att landet hade stränga reserestriktioner.

– Förmodligen var det finländare, som inte omfattades av det finska inreseförbudet, som förde med sig smitta från Sverige när de återvände till hemlandet. Omvänt ser vi nästan ingen virusexport alls från Finland till Sverige. På så vis kan man säga att Sverige har bidragit med smitta till Finland, men man ska vara väldigt försiktig med att säga att den exporten har drivit smittan i Finland.

”Inte osannolikt”

På frågan om de nordiska grannländerna hade kunnat ha färre fall om den svenska strategin hade varit mer restriktiv, säger John Pettersson att det inte är osannolikt.

– Men man ska vara ödmjuk inför att det kan finnas faktorer som vi inte kontrollerat för som också kan ha påverkat utfallet. Bland annat ligger Sverige i mitten av Norden och har anknytning till alla länderna och många som arbetspendlar eller har släkt på andra sidan. Det är exempel på sådant som kan ha bidragit helt naturligt oavsett restriktioner.

Skillnaden var dessutom som störst i början.

– Den första perioden vi tittar på sträcker sig i början av 2020 fram till augusti samma år. Då kunde vi se att smittspridningen var högre i Sverige än i de nordiska grannländerna, men däremot var den mer likvärdig under den andra perioden från september till mars i år.

Finland: Finns skillnader

Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, som är den finska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten skriver i ett mejl till Aftonbladet att det trots stränga reserestriktioner restes mycket mellan länderna vid tillfället.

– Incidensen var tydligt högre i Sverige och det är nog förväntat att epidemin sprider från områdena med hög incidens till låg incidens.

– Därför är spridningen mer sannolikt från Sverige till Finland än tvärtom.

På frågan vad han tänker kring att de båda länderna har haft olika strategier, vilket kan ha bidragit till en ökad smittspridning i Finland, säger han att det finns skillnader.

– Men jag skulle hellre ta upp de åtgärder som både Finland och Sverige ha vidtagit. Som att vi har kunnat ha grundskolorna öppna under nästan hela pandemin och försökt undvika negativ påverkan på barn.

ANNONS