Två unga män åtalas för mord på 28-åring i Araby

Sköts med fem skott på cykelväg

Publicerad 2022-04-27

Två unga män åtalas för mord på en 28-årig man i stadsdelen Araby.

Mordet är enligt åklagaren kopplat till en gängkonflikt och en viktig del i bevisningen är en musikvideo som de två åtalade är med i.

– Den handlar enligt mig om brottsoffret, säger åklagare Emma Berge.

Mordet på den 28-åriga mannen skedde i stadsdelen Araby i Växjö den 11 september förra året.

Mannen sköts med fem skott på en cykelväg och dog direkt på platsen. Polisen har beskrivit dådet som en ren avrättning. De misstänkta gärningsmännen ska ha flytt på en elsparkcykel.

De två unga männen, då 17 och 18 år, frihetsberövades av polis samma dag och har sedan dess suttit häktade.

Polisens teori: Gänguppgörelse

Nu åtalas de två för att ”tillsammans och i samförstånd” ha skjutit mannen. En av dem kommer också åtalas för grovt vapenbrott.

Tidigt väcktes misstankar om att mordet var kopplat till en gänguppgörelse. Något som åklagaren står fast vid.

– Det är ett led i en pågående gängkonflikt i Araby. Brottsoffret har haft en ledande roll i ett av dem, säger hon under en pressträff på onsdagen.

Bland bevisningen finns ett stort antal vittnen och en hyrbil som kopplas till de åtalade man kunnat följa med hjälp av övervakningsfilmer en tid före mordet. I hyrbilen syns de två lasta in en elsparkcykel.

– Vid 03-tiden har den parkerat i närheten av brottsoffrets bostad, säger Emma Berge.

Sköts på nära håll

De fem skotten avfyrades på nära håll, enligt åklagaren. Efter mordet tog de sig till en närliggande lägenhet.

Båda de åtalade kopplas till en raplåt vars musikvideo fått spridning på nätet, enligt uppgifter till Smålandsposten. Han ska enligt uppgifter ha synts med två vapen som polisen hittat.

– Den här raplåten handlar om målsägande menar jag. Den innehåller referenser så att de som är i Växjö förstår att det handlar om honom. De två åtalade är med i videon.

– Syftet är att visa att de två är vänner och att visa att de hyser ett agg mot målsäganden. 

Tidigare dömda

I videon syns dyra bilar, sedelbuntar, guldkedjor och automatvapen. I scener förekommer misshandel, skottlossning och ett mord på en ung man som skjuts med flera skott på nära håll. i texten skickas han upp till ”änglarna”.

Den 28-årige mannen ska enligt Smålandspostens uppgifter ha känt sig kränkt och utpekad av texten i låten.

En av de mordmisstänkta är brottsbelastad och förekommer i domar redan som 15-åring, skriver SVT Småland. Den andra är sedan tidigare dömd till ungdomsvård för narkotikabrott.

Två tonåringar är misstänkta för medhjälp till mord. Fem andra ungdomar har sedan tidigare åtalats för att ha hämtat mordvapnet och deras domar väntas under onsdagen.

Följ ämnen i artikeln