Ulf Kristersson skeptisk till FN:s kärnvapen-konvention

Publicerad 2022-11-01

Sverige är observatör för FN:s kärnvapenförbud – vilket Nato ser som negativt.

Även statsminister Ulf Kristersson är skeptisk till FN-konventionen och säger att han inte tagit ställning till om Sverige ska stanna kvar som observatör.

– Det ska inte vara bara diktaturer och farliga stater som förfogar över de allra farligaste vapnen, säger han till Aftonbladet när han förklarar Natos inställning.

Sverige har inte skrivit under FN:s konvention om kärnvapenförbud men är sedan 2021 observatör för konventionen.

Observatörskapet innebär att Sverige deltar i FN-möten om konventionen och ses också som en signal till omvärlden om att man ser positivt på den.

FN:s kärnvapenförbud är dock omtvistat eftersom Sveriges säkerhetspolitik vilar på skydd från partnerländer som själva har kärnvapen, som Storbritannien, Frankrike och USA.

Nato är negativt inställda till att Sverige är observatör för FN:s kärnvapenförbud (TPNW).

Nato negativt

Inför Sveriges anslutning till Nato har frågan aktualiserats på nytt – och då har det handlat om att man inom Nato är negativt inställda till att Sverige är observatör av FN-konventionen.

– Det är ingen hemlighet att Nato tycker att hela Natos samlade kapacitet är viktig. Man brukar tala om ett 360-graders perspektiv i de frågorna och där ingår även Natos kärnvapenparaply, det vill säga förmågan som aldrig ska behöva användas. Det vill säga, det ska inte bara vara diktaturer och farliga stater som förfogar över de allra farligaste vapnen, så det är klart att Nato tycker inte att det är bra för Natos samarbete, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till Aftonbladet.

”Mitt fokus ligger helt nu på att vi ska komma in i Nato”, säger statsminister Ulf Kristersson.

Skeptisk till konventionen

Han betonar att det är upp till varje land självt att fatta beslut om vilka FN-konventioner man engagerar sig i, men konstaterar att han själv inte är någon anhängare av arbetet med FN:s kärnvapenförbud som den föregående regeringen anslöt sig till.

– Mitt fokus ligger helt nu på att vi ska komma in i Nato och att vi ska fullfölja våra åtaganden, både enligt det här avtalet vi har med Finland och Turkiet men också att vi ska bli en fullvärdig medlem av Nato, säger Ulf Kristersson.

Kan Sverige fortsätta vara observatör av det här FN-arbetet?

– Ja, det kan Sverige naturligtvis formellt sett vara. Vi har aldrig tyckt att det där är angeläget arbete. Jag har inte tagit ny ställning till detta på något sätt men det är klart att just nu ligger vårt fokus på att se till att Sverige lever upp till våra åtaganden enligt avtal och att vi kan föra en bra politik i Nato också.

Under onsdagen inledde Ryssland en stor kärnvapenövning 10 mil från norska gränsen.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.