Leo fick sin epa förstörd – av polisen

Publicerad 2023-06-03

Polisen beslagtog Leo Larssons A-traktor då ett vittne hävdat att han kört i över 80 kilometer i timmen under en längre tid.

Men polisens utredning visade inte på någon manipulering – och epan lämnades tillbaka helt förstörd.

– Den går ganska risigt. Jag vågar knappt ha i gång den längre, säger Leo.

Det var i början av maj i år som Leo Larsson, 16 var ute och körde med sin A-traktor i områdena kring Söderhamn som han blev stannad av polisen.

De hade fått ett tips från en privatperson om att hans A-traktor, en ombyggd Volvo 960, skulle vara trimmad och gå betydligt fortare än vad den faktiskt får göra. Efter beslut från förundersökningsledare så valde polisen att ta fordonet i beslag för undersökning.

Bilen hämtades av bärgare och kördes till ett område på ett skrotupplag som polisen använder som uppställningsområde.

– De provkörde inte ens bilen på plats men jag höll mig lugn, jag visste ju att bilen var laglig, säger Leo.

 

Bilens interiör efter polisens tekniska utredning.

Leo överklagade beslutet i tingsrätten, som fastställde beslaget med motivering att bilen antas ha betydelse för utredningen av brott. I samma tingsrättsförhandling framhöll åklagaren ett vittne som påstår sig sett Leo framföra A-traktorn i minst 80 kilometer i timmen under en längre tid.

Polisen utförde sedan en teknisk undersökning av bilen men då kunde ingen manipulering av hastighetsbegränsningen hittas.

Leo Larsson, 16 från Söderhamn är inte nöjd med polisens hantering då hans a-traktor beslagtogs.

Lämnades tillbaka helt förstörd

För några dagar sedan så hävdes beslaget och utredningen om olovlig körning lades ned.

Men när Leo fick tillåtelse att hämta A-traktorn kom nästa chock.

– När jag öppnar dörren så ser jag hur allting är sönderrivet. Kablar som inte är relaterade till hastighetsbegränsningen är avklippta och det ligger spruckna plastbitar överallt, säger Leo.

Efter en närmare kontroll av fordonet kunde Leo konstatera att att även en baklykta var krossad, en bakspegel var repad och att epatraktorns taklucka stått öppen utomhus så pollen regnat in i hela bilen.

Leo saknar även privata ägodelar som funnits i A-traktorn vid tiden för att den har beslagtagits, bland annat ett par peltor-kåpor för fyra tusen kronor.

Kablar hänger ned och paneler är borttagna efter polisens undersökning.

”Måste riva för att hitta modifieringen”

Polisens utredare som hade hand om Leos bil har förståelse för hans reaktion.

– Klart man blir besviken när man får tillbaka bilen i det skicket. I vissa fall måste vi riva bilen inuti för att kunna hitta var bilen har modifierats, säger Patrick Hamrén, inspektör vid polisen i Bollnäs.

Vad gäller de yttre skador som Leos bil fått menar polisen att det handlar om en tredje parts inblandning som inte varit perfekt.

– Det är en av bärgarna som lastat av ett annat fordon på beslagsgården och då puttat in ett fordon i hans bil. Sådant ska inte få förekomma, man måste ha bättre koll när man lastar av bilar och det ska man givetvis få skadestånd för, säger Patrick Hamrén.

 

Leo tycker det var fel av polisen att ta in hans bil på beslag från första början, men har accepterat deras arbetssätt.

– Jag kan acceptera att man måste riva, men att man inte återställer när man inte hittar något, det kan jag inte acceptera, säger Leo.

Kommer söka skadestånd

Leo Larsson har nu påbörjat en anmälan om skadestånd för de yttre skador som bilen fått i polisens förvar samt ersättning för de förlorade kåporna.

Nu blir det hans jobb att sätta ihop alla kablar och paneler igen.

– Den går ganska risigt. Jag vågar knappt ha i gång den längre med tanke på alla kablar som hänger. Man vill ju inte att det ska börja brinna, säger Leo.

Följ ämnen i artikeln