Coronarädda föräldrar spikade igen dörren för barnen

Uppdaterad 2020-09-02 | Publicerad 2020-09-01

Jönköpings tingsrätt.

Föräldrarna var rädda för covid-19. Därför spikade de igen dörren och höll barnen hemma i fyra månader.

I fredags godkände förvaltningsrätten tvångsomhändertagandet av de tre barnen.

– Under de 16 år jag hållit på har jag aldrig varit i närheten av något som ens liknar detta, säger barnens advokat Mikael Svegfors.

Förvaltningsrätten i Jönköpings län skriver i domen:

”Båda föräldrarnas pyskiska ohälsa och rädsla för covid-19 gör att de brister grovt i omsorgen om sina barn och förnekar dem deras rättigheter. När nämnden omhändertog barnen den 9 juli hade barnen inte fått gå ut sedan i mars 2020 och dörren hade varit igenspikad. De hade varken fått träffa kompisar eller gå i skolan. I lägenheten fick de inte heller umgås med varandra.”

Föräldrarna kommer från ett land där man har stängt ner samhället med lockdowns. De har haft kontakt med en släkting, som påverkat deras syn på coronapandemin.

Mamman och pappan anser inte att de har isolerat barnen, två flickor som är 15 och 17 år och en pojke som är 10 år. Föräldrarna hävdar att barnen har fått gå ut, men att de självmant har valt att stanna hemma och studera på distans.

Det motsägs av barnens uppgifter om att de inte ens fått prata med varandra annat än undantagsvis i flera månader. De berättar också att de fått hålla sig på sina rum, där de har ätit själva. Den 17-åriga flickan har dessutom sagt till socialtjänsten att hon inte vill återvända till hemmet så länge hon inte får gå ut eller gå i skolan.

Familjen har varit känd hos socialtjänsten sedan tidigare, och flera utredningar har genomförts de senaste åren.

Förvaltningsrätten konstaterar att barnen inte heller har fått gå till tandläkaren.

Domstolen godkände i fredags socialtjänstens omhändertagande av barnen enligt Lagen om vård av unga, LVU.

Barnens advokat Mikael Svegfors säger till Aftonbladet:

– Det här är extremt ovanligt, under de 16 år jag hållit på har jag aldrig varit i närheten av något som ens liknar detta. Det handlar om en kulturkrock. Men jag håller inte för otroligt att det kan finnas liknande fenomen i ytterområdena i Stockholm. Man kan helt enkelt inte ta till sig nyheter, man kanske inte har kontakt med samhället på ett sätt som vi annars tycker är normalt, säger Svegfors.

PODD Psykologen om corona

Vi pratar med författaren och psykologen Anna Bennich.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen