EU vill öppna för resor i sommar – så här kan det gå till

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-05-13

EU-kommissionen har presenterat ett förslag på hur vi ska kunna semestra inom EU i sommar.

Trots den pågående coronakrisen kan det finnas öppningar att åka utomlands.

– Det kommer inte att vara en normal sommar för någon av oss. Men om vi alla gör det vi ska så behöver vi inte möta en sommar hemma, säger Margrethe Vestager, EU-kommissionens verkställande vice ordförande.

Under en pressträff på onsdagen presenterade EU-kommissionen ett paket som antagits med en rad åtgärder och riktlinjer för att turism, passagerartrafik och resor ska kunna fungera i sommar, trots det pågående coronautbrottet.

Förslaget innehåller fyra olika teman: Resor, gränser, hälsa och återbetalning. Målet är att göra det möjligt för resor mellan EU:s länder.

– Turismen är en avgörande del av EU:s ekonomi. Men vi måste återinföra den på ett säkert sätt, säger Margrethe Vestager.

– Vi behöver alla en paus, särskilt efter vår isolering. Vi vill gärna njuta av semester, träffa vänner och familj, även om de bor i andra regioner eller länder. Men vi vill göra det samtidigt som vi håller oss friska. Viruset kommer att finnas med oss en lång tid, säger Thierry Breton, kommissionär för EU:s inre marknad.

Bornemouth beach i Storbritannien under den coronafria sommaren 2019.

Tre faser

Öppnades föreslås göras i tre olika faser.

  • Fas 0 befinner vi oss i nu, med strikta restriktioner och reseförbud.
  • Fas 1 är att lättnader ska göras mellan regioner, områden och länder med liknande coronasituation.
  • Fas 2, den sista, kan slutligen införas och innebär att alla kontroller kan lyftas, även om nödvändiga hälsoåtgärder fortfarande finns på plats. Några datum när detta kan ske nämns dock inte.

– Vi kan inte säga till när land A eller land B ska öppna för turism. Medlemsstaterna kommer steg för steg att lyfta sina restriktioner. Det kommer att ske gradvis och inte samtidigt överallt, säger Thierry Breton.

Skydd för munnen på flyget

Vad som däremot är klart är att det kan krävas att alla bär munskydd på flygplan och flygplatser och att biljettköp och incheckningar i största möjliga mån ska göras online. Och viktigast av allt, alla som funderar på att resa ska vara fullt friska.

– Ingen ska resa om de är sjuka eller har symtom, säger Margrethe Vestager.

Bekräftat antal smittade och döda i världen

* I listan över bekräftat antal smittade och döda per 100 000 invånare är alla länder med en folkmängd under 100 000 bortplockade. Anledningen är att mindre länder gör det svårt att se övriga skillnader i världen. Siffran från Sverige är från Folkhälsomyndigheten. Internationella siffror är från Johns Hopkins University, CSSE. Kartan uppdateras dagligen.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen