Polisen efterlyser bil som används vid brandattentat mot kyrka

Publicerad:
Uppdaterad:
Polisen efterlyser bilen på bilden som ska vara en svart Volvo av modellen C30.
Foto: Polisen
Polisen efterlyser bilen på bilden som ska vara en svart Volvo av modellen C30.

NYHETER

Polisen är angelägna om att få tag i den gärningsman som misstänks för brandattentatet mot Gottsundakyrkan.

Nu väljer man att släppa bilder på en bil som en misstänkt man tros ha använt för att lämna platsen.

Polisen efterlyser nu en mörk Volvo av modellen C30 som ska ha använts vid brandattentatet mot Gottsundakyrkan som inträffade vid 23.30-tiden på måndagen den 24 februari i år.

– Brottet i sig är väldigt allvarligt, men det är också ett angrepp på en hel allians av många goda krafter, så vi är väldigt angelägna om att få tag på den här gärningsmannen och få en bättre bild över vilka motiv som kan ligga bakom gärningen, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson, och fortsätter.

Gottsunda är ett särskilt utsatt område, och kyrkan är en viktig samlingspunkt för väldigt många. Det gör det här brottet än allvarliga. Dessutom var det bara en slump och ganska mycket tur att inte hela kyrkan brann ned.

Bilen kan bli avgörande för utredarna

Nu söker polisen alltså efter ägaren till den bil som sågs lämna platsen direkt efter att branden startade.

– Det finns också videobilder där man ser den här bilen. På videon syns en man röra sig vid kyrkan under den aktuella tiden, och i samband med att det börjar brinna går den här mannen mot den svarta bilen och åker därifrån, säger Jonas Eronen.

Hur viktigt är det att ni hittar den här bilden?
– Det är väldigt viktigt. Det skulle kunna bli helt avgörande för våra utredare om man hittade den här bilen som är av en inte helt vanlig modell. Det ska röra sig om en svart, eller mörk, Volvo C30. Om man har tips vill vi att man ringer oss på 11414.

✔︎ Händelsen

Brottstiden är cirka 23.30. En polispatrull upptäckte branden under patrullering strax före midnatt måndag den 24 februari. De försökte släcka branden med handbrandsläckare, men lågorna hade tagit sig för högt upp på fasaden så de nådde inte.

✔︎ Gärningsmannen

Polisen går i nuläget inte ut med hur många misstänkta det kan handla om. Man jobbar med att försöka ringa in en gärningsman, eller gärningsmän. Signalement saknas.

✔︎ Intresset från utredarna

Polisens utredare är intresserade av iakttagelser av personer och fordon gjorda under kvällen den 24 februari mellan 22.45-23.45 vid Gottsunda Centrum. Dessutom är polisen intresserade om någon känner igen personbilen, en mörk Volvo C30, som syns på bilden. Den är mycket intressant för utredningen.

Även om bilden är suddig är det noterbart att den har lite speciella fälgar, så kanske någon kan säga vem som är brukare/ägare.

Intresse finns också om någon har sett en mörk Volvo C30 färdats i hög hastigt, eller stå parkerad i södra stadsdelarna av Uppsala under kvällen den 24 februari.

Bilmodellen är förhållandevis ovanlig och bilden borde kunna ge något.

✔︎ Flyktvägen

Polisen tror att gärningsmannen har kommit till platsen via rondellen Hugo Alfensväg och Valthornsvägen. Flyktvägen kan ha varit österut på Gottsunda Allé i riktning mot Dag Hammarskjölds väg.

Publicerad:

LÄS VIDARE