Värmesmocka drar in över hela landet

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

De närmaste dagarna väntar ostadigt väder med sol och moln blandat med regnskurar och åska.

Sedan gör sommarvärmen comeback. Och det med besked. 

– Det blir ovanligt varmt över hela landet, säger Stina Karlsson, meteorolog på Foreca.

I dag, tisdag, och fram till helgen bjuder vädergudarna på växlande molnighet och lokala skurar över stora delar av landet. I Götaland och Svealand ligger temperaturen på 15-20 grader och i mellersta Norrland 14-17 grader. På västkusten är det risk för åska.

Men efter sedan kommer sommarvärmen tillbaka. 

– Efter några dagar med ostadigt väder drar varmare luft in söderifrån till helgen. Framförallt på söndag blir det riktigt varmt över stora delar av landet, säger Stina Karlsson. 

Värmefronten söderifrån gör att värmen rör sig uppåt 25-gradersstrecket i Stockholm, och strax därunder i Skåne (24 C) och västkusten (23 C). I Norrland blir det lite svalare, där ser temperaturen ut att landa på cirka 20 grader.

29 grader 29 augusti

Och så ser det ut att fortsätta. Till och med ännu varmare. Nästa vecka ser nämligen ut att bjuda på en riktig värmesmocka. Särskilt på onsdag och torsdag.

– Enligt våra prognoser blir det varmt i hela landet. På vissa platser, till exempel i Stockholm, kan det bli 28-29 grader. Men man kan nog befinna sig var som helst i landet och ändå få värme, säger Stina Karlsson.

Det här innebär att det blir betydligt varmare än normalt de kommande tio dagarna. 

– Det vädret vi har haft de senaste dagarna hör till det normala. Men att det blir mellan 25-29 grader i slutet av augusti är absolut varmare än vanligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN