USA: Vi sänker Turkiets ekonomi om det krävs

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Andrew Harnik/AP/TT
USA:s finansminister Steven Mnuchin.

NYHETER

Pentagon uppmanar Turkiet att avbryta militäroffensiven i nordöstra Syrien. USA står redo att införa kraftfulla sanktioner.

– Vi hoppas att vi inte behöver använda dem, men vi kan sänka Turkiets ekonomi om det krävs, säger finansminister Steven Mnuchin.

Offensiven fortsätter att skörda dödsoffer.

Om det turkiska militärangreppet fortgår kan det leda till allvarliga konsekvenser för Ankara, mullrar USA:s försvarshögkvarter.

– Vi har inte övergett kurderna, låt mig vara tydlig på den punkten, säger försvarsminister Mark Esper vid en tv-sänd presskonferens i Pentagon.

– Vi motsätter oss och är djupt besvikna på Turkiets beslut att inleda ett ensidigt militärt angrepp mot nordöstra Syrien.

President Donald Trump undertecknade på fredagen en presidentorder som ger amerikanska myndigheter betydande befogenheter att belägga den turkiska regeringen med sanktioner.

– Det är väldigt kraftfulla sanktioner, säger finansminister Steven Mnuchin vid en presskonferens.

"Trump bekymrad"

Mnuchin tillägger att Trump är bekymrad över militärinsatsen.

– Presidenten vill understryka att det är avgörande att Turkiet inte tillåter en enda IS-krigare att rymma.

På fredagen rymde fem IS-anhängare från ett fängelse i nordöstra Syrien när Turkiet sköt granater mot området, enligt obekräftade uppgifter från den kurdledda SDF-milisen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan står fast besluten att fortsätta offensiven.

– Vad än vissa må säga kommer vi inte att stanna upp, säger Erdogan i ett tv-sänt tal i Istanbul enligt nyhetsbyrån AFP.

Intensiva strider

Intensiva strider pågår i Syriens nordöstra delar, längs den runt tolv mil långa frontlinjen, där Turkiet försöker ta kontroll över flera städer nära gränsen i syfte att driva bort de USA-stödda SDF-styrkorna och upprätta en "säkerhetszon".

Omkring 100 000 människor beräknas ha flytt eller lämnat regionen sedan Turkiet inledde offensiven i onsdags, enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp OCHA.

Minst 17 civila har dödats i Syrien sedan i onsdags, och omkring 40 medlemmar i SDF-milisen har dödats i det turkiska anfallet. I de turkiska provinserna Sanliurfa och Mardin har 17 människor, varav ett spädbarn, dödats av granatbeskjutning, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

På fredagen dödades åtta civila i granatbeskjutning mot den turkiska staden Nusaybin i Mardinprovinsen, uppger det lokala styret för AFP. Minst 35 civila skadades.

Turkstödda rebeller

Fyra turkiska soldater har dödats av kurdiska styrkor, enligt det turkiska försvarsdepartementet.

Turkiet – som genomför offensiven med hjälp av en turkiskstödd syrisk rebellallians – använder sig av flygattacker, tungt artilleri och robotar. SDF använder tunnlar, diken och sandbankar i sitt försvar, enligt SOHR.

Motattacker under natten ledde till att kurderna kunde återta två av elva orter som de hade förlorat sedan i onsdags.

Turkiet vill med offensiven krossa den kurdiska milisen YPG, som utgör stommen i milisalliansen SDF. Alliansen kontrollerar ett stort område i nordöstra Syrien och har varit USA:s viktigaste partner i kampen mot terrorrörelsen IS i Syrien.

Turkiet har länge kritiserat USA:s stöd till SDF. Gruppen är enligt Ankara en gren av den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet.

Efter ett telefonsamtal mellan Erdogan och Trump i söndags beslutade Trump att avbryta USA:s militära stöd till SDF. USA:s beslut har mötts av kraftig kritik från många håll, även på hemmaplan.


PODD Turkiets invasion i Syrien - så ser konflikten ut

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE