Johnson till Macron: Underskatta oss inte

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utanför Downing Street i förra veckan.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utanför Downing Street i förra veckan.

Med eller utan avtal – Storbritannien lämnar EU den 31 oktober. Det återupprepade Boris Johnson under söndagen och varnade samtidigt Frankrikes president Emmanuel Macron för att underskatta britterna.

– Om EU-ledarna satsar sina pengar på att lagen kommer att förhindra ett avtalslöst utträde kommer det att vara ett historiskt missförstånd, sade Johnson.

Inför dagens fortsatta förhandlingar ringde Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under helgen runt till EU-ländernas ledare för att argumentera för sina förslag för ett ordnat utträde ur EU. I ett med Emmanuel Macron sade han enligt en talesperson för Downing Street att "EU ska inte låta sig luras till den falska tron att Storbritannien kommer att stanna i EU efter den 31 oktober".

Under samtalet presenterade Johnson den brittiska regeringens förslag för att ersätta det ursprungliga brexitavtalet, enligt talespersonen. Frankrikes förhoppning är att det i slutet av veckan ska kunna avgöras om det kan bli ett utträdesavtal "som respekterar EU:s principer".

"Historiskt missförstånd"

Johnson sade att han inte kommer ansöka om en ny förlängning av brexit, trots att parlamentets underhus har drivit igenom lag som kräver en ytterligare förlängning till början av 2020, om inte underhuset dessförinnan godkänner antingen en uppgörelse eller ett utträde utan avtal.

– Lagen underminerar förhandlingarna, men om EU-ledarna satsar sina pengar på att den kommer att förhindra ett avtalslöst utträde kommer det att vara ett historiskt missförstånd, ska Johnson ha sagt till Macron.

– Storbritannien har kommit med ett stort och viktigt erbjudande, men det är dags att även EU-kommissionen visar en vilja till kompromiss. Om inte kommer vi att lämna EU utan avtal.

"Kommer följa lagen"

Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay sade på söndagen att regeringen överväger att hålla en omröstning i underhuset om Johnsons brexitplan inför EU-toppmötet den 17 och 18 oktober. Där ska det avgöras om Storbritannien är på väg mot ett avtal, förlängning eller kanske ett avtalslöst utträde.

Barclay sade samtidigt att regeringen kommer att följa lagen och be EU om en förlängning om inget avtal nås.

Den plan Johnson lade fram förra veckan innebär kortfattat att Nordirland ska hållas kvar i EU:s inre marknad till år 2025 men samtidigt ingå i en gemensam tullunion med Storbritannien. Planen innehåller även en möjlighet för Nordirland att vart fjärde år avgöra om man vill lämna eller fortsatt vara en del av den inre marknaden.

Publicerad:

LÄS VIDARE