Kommunens besked: Äldre får varm mat

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Hemtjänsten i Ystad kommer att fortsätta servera varm mat till de äldre.

Beskedet kommer efter Aftonbladets granskning av kommunen.

– Frågan måste utredas mer, säger Christian Persson (M), vice ordförande i socialnämnden, till Ystads Allehanda.

Socialförvaltningen i Ystads kommun gick 36 miljoner back förra året. Siffran har jobbats ner till 24 miljoner. För att göra ytterligare besparingar har kommunen – som styrs av M, L, KD med stöd av SD – tagit fram ett förslag att sluta distribuera ett dagligt varmt mål mat till de äldre. Istället skulle de äldre få köpa färdigrätter i butik.

Detta rapporterade Aftonbladet i slutet av september.

Nu meddelar kommunen att man backar från förslaget när det gäller maten. Hemtjänsten fortsätter att servera varm mat till äldre, skriver Ystads Allehanda.

– Jag är inte beredd att ta beslut om att slopa den nu, utan vill utreda frågan mer, säger Christian Persson (M), vice ordförande i socialnämnden, till tidningen.

Frågan om maten var en del av de nya riktlinjerna för biståndsbedömning som socialnämndens arbetsutskott har skickat på remiss.

– Det var fel att hantera frågan om den varma maten som en del av riktlinjerna. Därför har jag beslutat att lyfta bort den därifrån, säger Christian Persson till Ystads Allehanda.

Aftonbladet har tidigare berättat om pensionerade lantbrukaren Olle Mårtensson, 89, som bor själv på gården utanför Ystad. Hans dotter Gun Mårtensson kallade förslaget för ”en katastrof”.

– De är värda att ha det bra på sin ålders höst. De har varit med och byggt upp Sverige. Det är bara mänskliga rättigheter, tycker jag. Ett humanitärt tankesätt. Det är på något sätt en värdegrund för hur man ska ha det, sa hon.

PODD En granskning av de krisande kommunerna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om granskningen ”När Sverige sviker” där Aftonbladet granskar krisande kommuner i landet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

1 av 3 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
Olle Mårtensson är en av de som drabbades när Ystads kommun skulle spara pengar. Nu verkar Ystads kommun backa.
Publicerad:

LÄS VIDARE