Tiggarnas nya drag efter förbudet – har börjat sälja bär

Uppdaterad 2019-09-30 | Publicerad 2019-08-03

På torsdagen började tillståndskravet för att tigga i Eskilstuna att gälla.

Men de drabbade har hittat ett sätt att kringgå den nya regeln – bärförsäljning.

– Jag skulle gärna jobba som städare eller diskare, säger tiggaren och bärförsäljaren Maria till Aftonbladet.

Från och med nu så måste den som vill tigga på flera platser i Eskilstuna ansöka om tillstånd hos polisen. Det kostar 250 kronor per tillfälle och kräver att den sökande legitimerar sig, vilket i praktiken innebär ett förbud mot tiggeri.

Men i det nya regelverket står inget om att man inte får sälja saker, till exempel bär, vilket flera tiggare nu har börjat att göra i staden.

I skuggan bakom Gallerian i Eskilstuna sitter 22-åriga Maria Narcisa från Rumänien. Framför sig på trottoaren har hon ställt åtta aluminiumskålar med blåbär.

Hon berättar genom en tolk att bären är ett sätt att dryga ut pengarna hon får av de förbipasserande. Bären ska Maria själv ha plockat i skogen.

Maria har inte sökt tillstånd för att tigga, trots att platsen där hon sitter omfattas av kommunens nya bestämmelse. Hon litar inte på att det ska vara värt det.

– Jag har hört att det är oklart om man ens får ett tillstånd och då förlorar man pengar. Dessutom tar det tid, typ en vecka, säger hon.

Kommunens nya krav på tillstånd ger hon inte mycket för.

– Jag tycker inte att det är okej med ett förbud. Jag skulle gärna jobba som till exempel städare eller diskare om jag kunde, säger hon till Aftonbladet genom en tolk, och tillägger att hon är i Sverige för att skaffa pengar åt sig och sin familj.

Polisen: ”Man tar genvägar”

Enligt kommunpolisen Thomas Bergqvist så handläggs bara ansökningarna om passiv penninginsamling om avgiften är betald. Handläggningstiden beror på hur pass komplett ansökan är och kan ta allt mellan en vecka och en dag.

Den som tigger utan tillstånd kan åtalas för brott mot ordningslagen.

– Det finns inget som beskriver saluförsel av olika saker i den nya bestämmelsen. Då får man titta på andra bestämmelser, säger Thomas Bergqvist.

Just nu tittar kommunens jurister på hur man ska hantera tiggarnas nya bärförsäljning.

– Om de säljer bär så får man titta på helheten, göra en bedömning om detta är ett sätt att kringgå den nya bestämmelsen. Men om man säljer bär som vilken annan saluförsel som helst, då får man se det på det sättet. Det finns ju en begränsning för på vilka gator man får sälja på, Thomas Bergqvist.

– Självklart så finns det lokala förutsättningar som man tar genvägar kring.

”Handlar inte om att jaga människor”

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, är inte förvånad över att tiggarna börjat att sälja bär.

– Det kräver andra tillstånd. Man får inte bedriva affärsverksamhet hur som helst, så det blir en process framöver. Jag har ingen aning om vart de får bären ifrån, säger Jimmy Jansson.

Enligt Jimmy Jansson så har kritikerna av kommunens nya bestämmelse fel fokus.

– Det här handlar inte om att jaga människor utan att försöka åberopa den stora frågan: Tycker vi att tiggeri ska normaliseras inom den svenska välfärdsmodellen?

– Det är ett väldigt stort engagemang från dem som är kritiska mot att vi försöker reglera, men jag ser inte samma kraft och energi riktat mot det faktum att människor tvingas tigga.

Finns det en risk att tiggeriet flyttas till era grannkommuner?

– Jo, det är klart att det är så. Men om detta nu är verkningsfullt så får ju andra kommuner göra ett övervägande kring hur de ser på saken. Varje kommun får göra sina egna prioriteringar, säger Jimmy Jansson.

Följ ämnen i artikeln