Liberalerna

Trudeau försvarar dyra satsningar

Av: 

TT

Justin Trudeau i talartagen i Mississauga.

Foto: Ryan Remiorz/The Canadian Press/AP/TT

NYHETER

Premiärminister Justin Trudeau lovar att investera i Kanadas familjer, studenter och miljön om hans parti Liberalerna vinner valet om tre veckor. Men det kommer att kosta.

Om den valplattform som på söndagen presenterades i Mississauga, Ontario, genomförs innebär det fortsatta budgetunderskott på över 20 miljarder dollar per år, erkänner Trudeau.

När Liberalerna vann valet 2015 löd löftet att Kanadas federala budget skulle vara i balans lagom till valet 2019, som äger rum den 21 oktober.

Å andra sidan växer Kanadas ekonomi, så statsskuldens andel av bruttonationalprodukten ligger kvar kring 30 procent – en mycket lägre siffra än den stora grannen USA:s.

Trudeau skäms inte för underskotten, utan kallar dem ansvarsfulla investeringar.

– Detta har tillåtit oss att investera i människor, i samhällen och i er framtid, sade han i sitt kampanjtal i Mississauga.

Opinionsläget är mycket jämnt inför valet, mellan Liberala partiet och Konservativa partiet med den relativt färske ledaren Andrew Scheer.

Trudeaus miljösatsningar kan ses i ljuset av att Liberalerna verkar riskera att förlora en hel del unga väljare till miljöpartiet Green.

De två dominerande partierna ligger båda på runt 34 procent i opinionsmätningarna. De följs av socialdemokratiska NDP på 13 procent, och Green på cirka 10 procent.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot på EM-tipset! 5 Miljoner. Spelstopp ikväll kl: 17.59. Ta sikte på 13 rätt!

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna