Trump om visselblåsaren: ”Förtjänar att möta min anmälare”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han ”förtjänar” att möta visselblåsaren vars anmälan kan leda till riksrättsåtal.

”Särskilt när den här anmälaren återgett ett perfekt samtal med en utländsk ledare på ett helt felaktigt och bedrägligt vis”, skriver Trump.

Visselblåsaren som larmade om att president Trump den 25 juli försökte pressa Ukrainas president att utreda presidentkandidaten Joe Biden och dennes son Hunter Biden kan snart vittna i kongressen.

Det vittnesmålet är tänkt att i så fall ske anonymt, för att säkerställa visselblåsarens säkerhet. Särskilt sedan det kommit fram att hen ska ha fått federalt skydd efter allvarliga hot, något CBS-programmet 60 minutes avslöjade i helgen.

1 av 3 | Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Visselblåsaren larmade om att USA:s president Donald Trump försökt pressa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Biden och hans son.

Men Donald Trump anser att han förtjänar att möta den person som anmält det eventuellt åtalbara telefonsamtalet mellan honom och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

”Perfekt samtal”

Det skriver han i en rad Twitterinlägg.

”Som varje amerikan har jag rätt att få möta min anmälare, särskilt när den här anmälaren återgett ett perfekt samtal med en utländsk ledare på ett helt felaktigt och bedrägligt vis”, skriver USA:s president bland annat.

1 av 2 | Foto: The White House via AP
Vita huset släppte en utskrift av samtalet mellan Trump och Zelenskyj den 25 september.

Trump har under hela den riksrättsprocess som nu startats av Demokraterna nekat till anklagelserna, och kallat det hela en häxjakt. Han jämförde också vid ett anförande i förra veckan den anonyme visselblåsaren med en spion, som förr i tiden hade dömts till dödsstraff, skriver Los Angeles Times.

Klart till Thanksgiving

Enligt demokraten Adam Schiff, vars utskott leder utredningen i representanthuset, ligger fokus nu bland annat på att klarlägga om Donald Trump brutit mot sin presidented genom att be Ukraina om hjälp. Förutom rapporten från visselblåsaren har Vita huset också offentliggjort en sammanfattande utskrift av telefonsamtalet mellan Trump och Zelenskyj.

Någon tidsram för riksrättsåtalet finns ännu inte, men flera demokrater hoppas att ett förslag om riksrätt ska kunna vara klart lagom till Thanksgiving, i slutet av november. Då kan en omröstning i det demokratledda representanthuset hållas innan årsskiftet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Om representanthuset beslutar att anklaga Donald Trump för maktmissbruk går ärendet vidare till senaten för rättegång. Senaten kontrolleras av republikanerna och där krävs två tredjedelars majoritet för att fälla Trump och avsätta honom som president.

Från ukrainskt håll har en talesperson till Zelenskyj sagt att man inte vill ha något med riksrättsdramat att göra.

– Vi räknar USA till våra vänner, vår strategiska partner. Det som händer där är deras inrikespolitiska spel. Vi vill inte vara del i det på något sätt, sa Andriy Yermak i en ukrainsk tv-kanal sent i går, enligt nyhetsbyrån Reuters.


PODD Därför kan Donald Trump ställas inför riksrätt – och det innebär det

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om de senaste turerna kring USA:s president Donald Trump.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Demokraten Adam Schiffs utskott leder utredningen i representanthuset som ska klarlägga om Donald Trump brutit mot sin presidented.
Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
Demokraten Adam Schiffs utskott leder utredningen i representanthuset som ska klarlägga om Donald Trump brutit mot sin presidented.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE