Stjäl från sonen Maltes gravplats: ”Någonstans finns det en gräns”

Publicerad 2020-02-19

Förra året förlorade Camilla Christensen och Axel Olin sin son Malte.

Vid graven satte familjen ut lyktor och elljus. Men flera gånger har ljuset som alltid ska brinna vid Maltes grav försvunnit.

– Man tror inte att sånt ska hända, säger Camilla Christensen.

Camilla Christensen och Axel Olin vid sonen Maltes gravplats.

I november förra året förlorade Camilla Christensen, 32, och Axel Olin, 34, sonen Malte. Han hade ett medfött hjärtfel och dog samma dag som han föddes. På kyrkogården i Nosaby, Kristianstad, valde familjen ut en gravplats till sin son.

– Jag tänkte att det här är verkligen Maltes ställe, säger Camilla.

Men en kort tid efter att begravningen ägt rum när familjen gick för att besöka Maltes gravplats, var glaslyktan som syskonen valt ut till sin lillebror och elljuset i en av lyktorna borta.

–Först blir man arg och sedan ledsen. Det är någon som har varit på vårt ställe och tagit saker som vi har satt ut för att vår son ska ha det fint, säger Camilla.

Camilla Christensen är rädd att andra saker också ska försvinna från gravplatsen.

Familjen la dit ett nytt elljus, denna gång märkt Malte Olin. Den 19 februari i år försvann även det.

– Det är ett ljus för 40 kronor, det är inte mycket pengar men för oss betyder det mer än så. Det är vårt barn som ligger där, säger Camilla och fortsätter:

– Man tror inte att sånt ska hända. Någonstans måste det finnas en gräns.

Hampus 9 år, Agnes 5 år och Dennis 10 år vid deras lillebrors grav.

Det händer att saker försvinner

Mikael Thörnström, vikarierande kyrkvaktmästare i Nosaby församling, säger till Kristianstadsbladet att det tyvärr förekommer att saker försvinner från gravar.

– Vi vet inte vad det beror på. Vaktmästarna kan ha lite mer uppsikt när de jobbar, men om någon går och tar saker händer det inte när vi är där utan på kvällarna.

Nu lägger Camilla Christensen ut vanliga ljus vid sin sons gravplats.

Nu har Camilla Christensen slutat lägga ut elljus och har i stället brinnande. Men hon vill aldrig att lågan ska slockna hos Malte.

– Jag vill ha elljus för då vet man att det aldrig är mörkt hos honom.