Interna mejl visar löftet om masstestning – nu backar myndigheten

Publicerad 2020-05-29

För sex veckor sedan garanterade Folkhälsomyndigheten att man kunde coronatesta 100 000 personer i veckan, enligt interna mejl.

Ändå har man bara nått upp till knappt 30 000 tester i veckan.

Nu backar myndigheten från strategin och hävdar att det inte längre finns behov av så omfattande testning.

Regeringen har gång på gång kallat till presskonferenser om storskaligt coronatestande.

– Vi vill att siffran ska öka ytterligare och det arbetar vi också väldigt hårt för, sa socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens på valborgsmässoafton.

Men målet på 100 000 tester per vecka har inte varit i närheten av att nås. I går, tisdag, visade det sig att man till och med backar i antal tester, från 33 000 till 28 000 tester per vecka.

Interna mejl mellan Folkhälsomyndigheten och regeringen visar att Folkhälsomyndigheten hade en mycket optimistisk bild av möjligheten att testa hundratusentals personer tidigare i vår.

Lena Hallengren.

”Detta är möjligt”

Socialdepartementets fråga den 16 april om Folkhälsomyndigheten kan ”garantera” provtagning av 50 000 till 100 000 personer i veckan svarar avdelningschefen Karin Tegmark Wisell:

”Ja. Vi bedömer att detta är möjligt också vad det gäller provtagningskapaciteten”.

Vid den tidpunkten testades 20 000 personer per vecka. På frågan när Folkhälsomyndigheten tror antalet kan vara ”betydligt högre än i dag”, svarade Karin Tegmark Wisell att det bara var frågan om dagar:

”De initiativ som är igång har för avsikt att rampa upp inom den kommande veckan”.

Men de höga talen har uteblivit.

Vecka efter vecka under hela våren har antalet genomförda coronatester inte överstigit toppnoteringen på 32 700.

Hård kritik från oppositionen

För det har regeringen fått hård kritik från oppositionen där M-ledaren Ulf Kristersson talat om ”obegripligt ointresse” och ”naivitet”.

Under en presskonferens på onsdagen backade Folkhälsomyndigheten från det tidigare målet på 100 000 tester i veckan som man gått ut med tillsammans med regeringen.

– Det är svårt att göra estimeringar och beräkningar hur många fall vi anser ska testas för att vi ska ha mättat vårt behov. Vi lämnar nu lite fokus på numerären i det här, sa avdelningschefen Karin Tegmark Wisell.

Hon menar att behovet inte längre finns av lika många tester:

– Vi ser att behovet inte riktigt finns där i dagsläget. Vi kan inte säga att vi kommer att landa på 100 000 och vi har generellt en minskad sjuklighet.

Karin Tegmark Wisell.

Har inte misslyckats

På Aftonbladets fråga om varför man misslyckats med att nå målet på 100 000 genomförda coronatester svarade Karin Tegmark Wisell att det handlar om logistik och krav på patientsäkerhet:

– Jag vill inte se det som att man har misslyckats. Vi ville vara tydliga med att peka på att vi ska ha en ambitiös målbild, vi ska ha testning på plats för att det ska finnas resurser när det behövs.

Men trots att Folkhälsomyndigheten nu skruvar ner förväntningarna på att nå 100 000 genomförda tester i veckan lever hoppet inom regeringen.

Så sent som i går sa socialminister Lena Hallengren till Aftonbladet på frågan om när vi kan komma upp i 100 000 tester per vecka:

– Min önskan är fortsatt att vi ska komma upp till den storleksordningen, jag vill inte sätta något datum men jag ser ju att det börjar ta fart i regionerna. Vi måste hjälpas åt nu så att alla regioner har möjlighet att nå dit så fort som möjligt, säger Lena Hallengren.

Beräknas kosta 2,5 miljarder

Totalt har regeringen avsatt en miljard kronor för att Folkhälsomyndigheten ska kunna utöka antalet coronatester. I mejl som Aftonbladet tagit del av räknar myndigheten med att det blir mer än dubbelt så dyrt – 2,5 miljarder kronor.

Enligt korrespondensen med regeringen är den kraftigt ökade kostnaden dock inget problem:

”Om utökad nödvändig testning beräknas kosta mer än så (1 miljard) så finns det stora möjligheter att lösa detta”, skriver en centralt placerad tjänsteman på Socialdepartementet.

 

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen