Stefan Löfven om dödsolyckan: ”En tragedi”

Av: Anette Holmqvist, Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Fyra tonårspojkar miste livet i den allvarliga trafikolyckan utanför Sundsvall.

Statsminister Stefan Löfven kallar det inträffade en tragedi.

– Jag tänker verkligen dels på de unga människorna som hade livet framför sig, men också på de anhöriga och deras nära som nu går genom detta. Det går inte att sätta sig in i vilken situation det är, det måste vara fruktansvärt, säger Stefan Löfven.

Sex ungdomar färdades i bilen som natten mot söndagen råkade ut för en allvarlig singelolycka på en mindre väg, sydväst om Sundsvall.

Fyra 16-åriga pojkar avled.

Ytterligare två personer vårdas för allvarliga skador, enligt Aftonbladets uppgifter handlar det om en 14-årig flicka och en 19-årig kvinna. 14-åringens tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt samtidigt som 19-åringen uppgavs ha livshotande skador och under söndagen flyttats till en intensivvårdsavdelning då läget ansågs vara ”kritiskt”.

Statsminister Stefan Löfven har följt rapporteringen kring det inträffade. Han säger:

– En tragedi, fyra unga liv som släcks.

Stefan Löfven vill skicka en hälsning till ungdomarnas familjer:

– Alla vi som läser och hör om detta känner med dem, vi är med dem i sorgen. Det ger dem inte tillbaka deras ungdomar, men vi känner stor empati, säger Stefan Löfven.

Blommor och ljus har ställts upp vid skolan.
Foto: LINDA MÅRTENSSON
Blommor och ljus har ställts upp vid skolan.

”Alla känner alla”

En av de avlidna tonårspojkarna gick på gymnasiet i Ljusdal, sex mil väster om Hudiksvall, och där sörjs han vid en minnesstund på skolan.

– Vi tyckte det var viktigt att eleverna fick komma hit och sörja tillsammans. Vi flaggar på halv stång, det finns blommor, ljus och en minnesbok. Vi vet att det hjälper i sorgearbetet att det finns en plats att få komma till, säger Åsa Sundström, rektor på Slottegymnasiet i Ljusdal.

Enligt Åsa Sundström började skolans krisgrupp att jobba med en handlingsplan redan under söndagen och det är inte bara skolan, utan också Ljusdals kyrka som hållit öppen för de som velat sörja 16-åringen.

– Det här är en liten ort och en liten skola där alla känner varandra. Han var en varm och omtänksam elev som många på skolan kände, säger Sundström och tillägger:

– Vi har varit i kontakt med familjen och de vet att vi finns som stöd om de behöver oss. Och sedan kommer vi att följa upp med klassen de närmaste veckorna. Och även om skolan inte kommer att vara fysiskt öppen så finns vi här både skolan och elevhälsoteam om någon känner att det behövs.

Foto: LINDA MÅRTENSSON
Rektorn Åsa Sundström.

Urban Wickman är pressansvarig på Bromangymnasiet där en annan av ungdomarna studerade. Där har skolan planerat att ha en minnesstund för de närmaste klasskamraterna under tisdagen och man kommer också att ha en digital minnesbok för eleverna att skriva i.

– Våra tankar går till de närstående. Det går inte att föreställa sig hur det känns nu. Jag vill också nämna att även kyrkan i kommunen eleven kom ifrån har öppnat upp för att man ska kunna träffas och söka stöd hos varandra, säger han.

”Stor tragedi”

Också i Stöde, fyra mil väster om Sundsvall, råder stor sorg där två av de avlidna 16-åringarna gick på bygdens högstadieskola.

”Det är en tragisk olycka och en stor tragedi som skett i dag. Våra tankar går till de anhöriga”, har skolans rektor Jennie Stadling Wilsson skrivit i ett sms till Aftonbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE