Manifestationer och våldsamma kravaller i USA

TT TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-06-01 | Publicerad 2020-05-31

Tusentals medlemmar i USA:s nationalgarde patrullerar storstäder efter fem dagar av kravaller och konfrontationer.

Minneapolis, där protesterna inleddes efter George Floyds död vid ett polisingripande, är nu en sårad stad på flera sätt.

Protester mot rasism och övervåld från polis har spridit sig och vuxit i styrka. Med de mäktiga manifestationerna om förändring på dagarna följer ett släptåg av kokande missnöje, som urartar i våldsamma protester med härjningar och förstörelse om natten.

Utegångsförbud har införts i flera storstäder, där nätterna har sett brinnande bilar, sönderslagna fönster och våldsamma sammandrabbningar mellan hårdföra demonstranter och polis under mörkrets timmar. Men många fortsätter att trotsa utegångsförbudet, varpå polis svarar med skärpa, tårgas och gummikulor.

Demonstration vid Vita huset

Vid 18-tiden lokal tid (midnatt svensk tid) på söndagen hade hundratalet demonstranter, många med ansiktsskydd och några med hjälm, tagit sig fram till ett lägre kravallstaket utanför Vita huset i Washington DC. Kravallutrustad polis hindrade demonstranterna att ta sig förbi. Vita husets yttre skyddsstängsel var omkring hundra meter bakom polislinjen, enligt bilder från nyhetsbyrån Reuters reporterfotograf.

Söndagens demonstrationer följde på en intensiv natt i flera storstäder. I New York greps 350 personer natten till söndagen och ett 30-tal poliser skadades, bränder färgade Los Angeles natthimmel, liksom i Seattle, Atlanta och Chicago.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio säger att en utredning om händelserna ska tillsättas. Där ingår även en konfrontation där en polisbil i stadsdelen Brooklyn plöjde genom en samling demonstranter som kastade föremål mot fordonet.

Utsatta journalister

Den kaosartade utvecklingen med kravaller gör också att de reportrar som bevakar utvecklingen på plats blivit utsatta. En reportergrupp från CNN greps av polis i Minneapolis och en svensk reporter skadades av polisens gummikulor. Nyhetsbyrån Reuters reportrar beskriver hur de också träffats av gummikulor, och fått utrustning sönderslagen av en demonstrant.

USA:s regering och president Donald Trump lovar att sätta in federalt styrda styrkor från nationalgardet, något som hittills inte tagits emot av delstaternas guvernörer.

Regeringen överväger också att terrorstämpla grupper som misstänks ligga bakom uppvigling. En uppsatt representant för regeringen anklagade vänstergrupper och anarkister för oroligheterna.

Övertygelse om sin stad

Men i Minneapolis och tvillingstaden Saint Paul, och i andra storstäder där den multikulturella brokaden av människor är vardag, försöker lokala ledare att finna en väg mellan förståelse och förkastelse.

– Det finns de människor som befinner sig på våra gator och som drivs av en övertygelse om vår gemenskap, säger Melvin Carter som är borgmästare i Saint Paul.

– Och så finns det andra som är här för att bränna ned våra frisersalonger som ägs av svarta, som sätter eld på familjeägda butiker, som förstör migrantägda restauranger, säger Carter.

Och i Minneapolis ekar Carters kommentar:

– Just nu utnyttjas vår sorg och smärta. Människor som främst kommer utifrån förstör affärer och företag ägda av svarta och minoriteter i vår stad. Vi kan inte låta dem göra det. Låt oss alla prioritera att rättvisa skipas för George Floyds död, säger kongressledamoten Ilhan Omar, som representerar det distrikt där en stor del av kravallerna har ägt rum.