”Tunga portföljer” för Johansson i Bryssel

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sveriges tillträdande EU-kommissionär Ylva Johansson (S) på plats i Bryssel.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Sveriges tillträdande EU-kommissionär Ylva Johansson (S) på plats i Bryssel.

"Tunga portföljer" låg på bordet när Sveriges nästa EU-kommissionär träffade chefen i Bryssel.

Alternativen är många när Ylva Johansson ska få sitt uppdrag i Ursula von der Leyens tillträdande kommission.

En knapp halvtimme blev det för den svenska arbetsmarknadsministern inne hos von der Leyen på onsdagsförmiddagen.

– Vi pratade om utmaningarna framåt för kommissionen och hur hon ser att jag kan bidra på bästa sätt. Hon hade några förslag på tänkbara portföljer där jag skulle kunna göra ett bra jobb, berättar Johansson efteråt för TT och Ekot.

Några detaljer om vad vill hon, som väntat, inte gå in på.

– Det är en sak mellan henne och mig än så länge, men det var väldigt tunga portföljer och flera väldigt intressanta förslag så vi hade ett väldigt bra samtal. Det var roligt att få välja mellan, eller att få diskutera, flera bra tänkbara portföljer.

"Stora utmaningar"

För svensk del har tidigare uttalats intresse om allt från arbetsmarknad och den inre marknaden till handel, miljö och jämställdhet när arbetsuppgifterna ska fördelas.

Ylva Johansson konstaterar att utmaningarna är många.

– Det är viktiga frågor den kommande mandatperioden, naturligtvis. Det är klimatomställningen. Det är digitaliseringen. Det är alla de utmaningar och hot som finns mot rättsstatens principer och delvis också mot europeiska värderingar. Det är behovet av bättre trygghet och säkerhet, att agera mot internationell kriminalitet. Det är stora utmaningar som ligger framför oss och som den här kommissionen måste hantera på ett bra sätt. Och där hoppas jag att jag med mina erfarenheter kan bidra.

Tunga poster

Den enda posten som är klar redan nu är att utrikesfrågorna ska hanteras av spanske Josep Borrell. Därutöver ska danska Margrethe Vestager och nederländske Frans Timmermans få tunga roller som von der Leyens närmaste – även om deras exakta arbetsuppgifter fortfarande är oklara.

Spekulationerna på förhand pekar samtidigt på en ekonomisk toppost för exempelvis lettiske Valdis Dombrovskis, som är en av de nio kommissionärer som redan nu sitter i EU-kommissionen. Bland övriga kvarsittare med hopp om toppjobb finns irländske Phil Hogan, som spås bli handelsansvarig under von der Leyen, samt österrikaren Johannes Hahn, som suttit i EU-kommissionen sedan 2010.

"Inget nonsens"

Ylva Johanssons intryck av nya chefen är "väldigt gott".

– Det är en kompetent kvinna med fötterna på jorden. Inget nonsens. Jag tycker att hon går rakt på och känns gedigen och erfaren och ingen man lurar eller viftar undan.

Härnäst väntar nu flera intervjuer för von der Leyen som sannolikt också kommer att prata med EU-ländernas stats- och regeringschefer innan hon presenterar sin laguppställning på allvar, senast i mitten av september. Det formella tillträdet ska sedan ske tidigast den 1 november.

– Jag hoppas det inte ska dröja alltför länge innan det är klart, säger Ylva Johansson i Bryssel.

Publicerad:

LÄS VIDARE