Kritik mot historiskt kommunfullmäktige

Publicerad 2020-04-27

Måndagens kommunfullmäktige genomförs med hjälp av en surfplatta.

I eftermiddag genomförs ett historiskt första digitalt kommunfullmäktige i Uppsala.

Men beslutet får kritik av flera partier.

Tekniken används dagligen av Uppsalas gymnasieskolor efter beslutet att börja med distansundervisning. Nu ska videokonferenssystemet Zoom också användas av Uppsala kommun för att genomförandet av kommunfullmäktige.

– Zoom används redan av bland andra Vita huset och den svenska regeringen. Så jag ser inte varför vi inte skulle kunna genomföra kommunfullmäktige i Sveriges fjärde största stad med samma teknik, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Varför gör ni det här?
– Att genomföra ett fullmäktige innebär att väldigt många personer ska vistas i samma rum och under en lång tid, det är inte okej för smittspridningen.

Jonas Petersson (C), gruppledare för Centerpartiet i Uppsala.

Kritik mot att alla inte får vara med

Men beslutet att genomföra kommunfullmäktige digitalt, som togs på ett extrainsatt möte den 16 april, får kritik från flera håll.

– Att köra kommunfullmäktige digitalt är vi positiva till. Men det kräver också sin utbildning, och vi har haft ungefär en vecka på oss. Det är lite väl klent. Sedan blir det också lite dubbelfel när man dels väljer att köra på distans, och samtidigt med en reducerat antal, säger Jonas Petersson (C), gruppledare för Centerpartiet i Uppsala.

Så alla är inte välkomna att vara med på måndagens kommunfullmäktige?
– Nej, utan bara de 41 som tidigare valts ut.

Hur tycker du att man borde ha gjort?
– Låt alla vara med, annars finns det ingen anledning att inte genomföra mötet rent fysiskt. Om inte tekniken tillåter alla att rösta borde man i alla fall ge dem möjligheten att få komma till tals.

Stefan Hanna (UPD), kommunalråd och medlem i Uvecklingspartiet Demokraterna.

”Det är inte okej”

Stefan Hanna (UPD), kommunalråd och medlem i Uvecklingspartiet Demokraterna, är starkt kritisk.

– Vi förutsätter att matbutikerna ska vara öppna som vanligt, buss- och tågförare ska fortsätta att köra bussarna, lärarna bedriva undervisning och sjukvårdspersonalen fortsätta rädda liv. Men vi folkvalda ska inte genomföra mötet med det reducerade antalet ledamöter, det är inte okej, säger Stefan Hanna (UPD).

Vad är du mest kritisk till?
– Hela handhavandet. Man beslutar att köra digitalt med en veckas varsel. Vi har alla fått en surfplatta som ska användas, och en lapp med lite instruktioner, men ingen möjlighet till ett ordentlig test.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

”Vi måste föregå med gott exempel”

Enligt Erik Pelling (S) var beslutet att fullmäktige ska genomföras digitalt ett måste.

– Vi har folkvalda som är i riskgrupperna, och vi måste föregå med gott exempel. Även under rådande läge måste vi fortsätta att fatta viktiga beslut, säger Erik Pelling (S), som själv tror på tekniken.

– För första gången har vi tekniken för att kunna genomföra detta digitalt. Åhörare kan följa och även spela in. Alla deltagare kommer att höras, synas och kommer att kunna notera i vårt voteringssystem.

Kommer tekniken att fungera?
– Vi har genomfört tester. Men sedan är det alltid så med teknik att man måste köra lite innan allt fungerar smärtfritt.

Följ ämnen i artikeln