Klara-Maria, 28: ”Då blev jag riktigt rädd”

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Klara-Maria Mach har precis påbörjat sin femte vecka i karantän efter att ha fått bekräftat covid-19.
Foto: Privat
Klara-Maria Mach har precis påbörjat sin femte vecka i karantän efter att ha fått bekräftat covid-19.

Klara-Maria Mach, 28, och hennes man smittades båda av coronaviruset i början av mars, och blev också några av de sista att testas på Akademiska sjukhuset.

Strax innan helgen, nästan en månad efter att ha bekräftats positiv för covid-19, trodde hon att viruset var borta. Men i helgen började mardrömmen om igen.

Det var efter en skidresa till Österrike som hennes man började känna sig sjuk, och valde att testa sig för coronaviruset på Akademiska sjukhuset. Proverna visade positivt, och som en del i smittspårningen kontaktade smittskyddsläkaren Klara-Maria Mach som svarade – med en hostning.

– Läkaren ringde för att höra hur jag mådde, precis då började jag hosta. Bara två timmar senare hade jag varit på Akademiska sjukhuset och testat mig. Två dagar senare, den 14 mars, fick jag beskedet, säger Klara-Maria Mach som driver egna företaget Entreprenörden och som under sin karantäntid också startade Youtube-kanalen Coronaföretagaren.

Foto: Aftonbladet
Provtagningstältet utanför Akademiska sjukhusets infektionsavdelning.

”Då blev jag riktigt rädd”

Efter hostan kom också febern. För hennes man blev det bara tre dagar med feber innan han var på benen igen, men för Klara-Maria Mach skulle sjukdomsförloppet bli betydligt värre.

– Jag hade feber på mellan 39-40 grader i en vecka. Men febern var faktiskt inte värst, den hade jag kunnat stå ut med om det inte vore för hostan. Det gjorde väldigt ont i lungorna.

Har du varit rädd någon gång under den här tiden?
– Strax innan febern försvann steg den upp mot, eller kanske även över, 40 grader. Då började jag också hallucinera. Jag var inte rädd från början, speciellt inte när jag såg att min man inte blev speciellt sjuk. Men när jag började få symptom som han inte hade, då blev jag riktigt rädd.

Hur mår du idag?
– I fredags trodde jag att jag var frisk, och firade då med en liten dansvideo och var superglad. Dagen efter började jag känna mig snabbt sämre, jag började få feber igen och hade ont i öronen, så på söndagen blev jag tvungen att kontakta en läkare.

”Ingen ville ta emot mig”

Men kontakten med sjukvården visade sig bli en utmaning i sig.

– Jag ringde först ett nummer jag fick i samband med att jag testades positiv. Men de bad mig istället att kontakta 1177 där jag satt i telefon i fyra timmar innan jag fick hjälp, säger Klara-Maria Mach och fortsätter.

– Två av timmarna satt jag i kö, den övriga tiden försökte en fantastiskt sjuksköterska att ringa runt och få tag på någon som kunde hjälpa mig, men ingen ville ta emot mig. Till slut fick hon tag på en jourläkare som också var öronläkare och strax skulle gå av sitt skift på infektionsavdelningen, så min man fick skjutsa mig snabbt till Akademiska.

Foto: Angelica Klang
Klara-Maria Mach, företagare och sjuk i covid-19.

Läkarens skyddsutrustning hindrade undersökningen

På plats kunde läkaren konstaterade öroninflammation, som enligt läkaren är en vanlig bieffekt av covid-19-viruset.

– Han berättade att många får antingen öroninflammation eller lunginflammation med tanke på att immunförsvaret blir totalt kört i botten av infektionen, säger Klara-Maria Mach som till slut blev undersökt.

– Läkarens skyddsutrustning och ansiktsmask gjorde att han inte riktigt kunde undersöka öronen, och med anledning av att jag hade covid-19 kunde man heller inte ta några prover på infektionen. Men han såg att det var vätska i öronen, så jag fick med mig antibiotika – så nu är det bara att börja om igen.

Foto: Privat
Tacksamt med hemleverans när man sitter i karantän.

Lider med alla företagare

Trots snart fem veckor i karantän har Klara-Maria Mach lyckats hålla sitt företag vid liv, men mycket mer än så är det inte.

– Jag har ett konsultuppdrag för Cytiva (tidigare GE Health Care) som jag är otroligt tacksam för, och som jag har kunnat sköta mer eller mindre under den här tiden. Men många andra av mina projekt har fått skjutas på framtiden, säger Klara-Maria Mach som räknar med att hon hittills har förlorat närmare 600 000 kronor på krisen så här långt.

– Sedan har jag också kvinnokonferensen Wonder Women som nog kommer att få göras om och kanske bli digital.

Vad säger du om det ekonomiska läget som många av Uppsalas företag har hamnat i med anledning av krisen?
– Det är fruktansvärt, jag lider med alla företagare. Jag har flera vänner som nyligen begärt sina företag i konkurs. Samtidigt blir jag så glad när jag ser hur många företagare helt ställer och och är otroligt kreativa, säger Klara-Maria Mach och fortsätter.

– Tack vare flera av dem har vi också fått hjälp i vår lilla karantän. Det är restauranger som har kört hem mat och ställt utanför dörren, och handlare som har fixat så att vi fått hem våra förbeställda matkassar. Det är jag väldigt tacksam för.

När får du lämna karantänen tror du?
– Det lär nog dröja är jag rädd. Det är 48-timmars regeln som gäller. 48 timmar helt utan några symptom alltså. Men jag hostar fortfarande, och jag har ingen som helst ork i kroppen. Jag är som en tom ballong, det finns ingenting kvar.

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN