Ecuadors förre ledare får 8 års fängelse

TT-AFP

Uppdaterad 2020-04-08 | Publicerad 2020-04-07

Ecuadors tidigare president Rafael Correa dömdes till 8 års fängelse i sin frånvaro. Domen rör korruption. Arkivbild.

Ecuadors förre president Rafael Correa har dömts i sin frånvaro till åtta års fängelse för korruption. Domen rör anklagelser om korruption under de tio år som han satt vid makten 2007–2017. Domare Iván León säger att åklagare lyckats bevisa "strukturell korruption" under Correas ledning.

Expresidenten, som lever i exil i Belgien, var en av ett 20-tal politiker och affärsmän som dömts för bestickning. Domen innebär att Correa inte får väljas till något politiskt ämbete de närmaste 25 åren, vilket kan innebära slutet på hans politiska karriär.

Correa var en politiskt vänsterinriktad president, som styrde Ecuador under en tid när landet fick ett rejält ekonomiskt uppsving. Han har tillhört partiet Alianza País.

Förutom korruptionsskandaler präglades han senare regeringsperiod av dalande tillväxt och sjunkande oljepriser. I valet 2017 fick Lenín Moreno, tidigare vicepresident, makten. Ecuador har dock sett omfattande protester i höstas mot den nuvarande presidentens försök till ekonomiska reformer.