Italien skärper krav för släppta mafiosi

TT-AFP

Uppdaterad 2020-05-11 | Publicerad 2020-05-10

Brottsplatsundersökning utanför den nu fängslade maffiabossen Domenico Raccuglias lägenhet nära den sicilianska staden Trapani i Italien.

Liksom många andra länder har Italien de senaste månaderna släppt intagna i landets fängelser för att skydda dem från det nya coronaviruset.

Men nu ska kraven för frigivningarna skärpas och redan beslutade fall ska ses över. Detta efter folkligt missnöje sedan flera ökända medlemmar av den italienska maffian släppts ur fängelset och satts i husarrest. Enligt ett dekret ska frigivningarna nu granskas regelbundet för att säkerställa att de är rimliga.

Nära 400 maffiamedlemmar har hittills blivit villkorligt frigivna och avtjänar nu sina straff i husarrest med fotboja. Enligt tidningen La Repubblica behandlar myndigheterna i nuläget ytterligare nästan 500 ansökningar.

En av dem som fått komma hem är Francesco Bonura, tidigare ökänd maffiaboss inom den sicilianska Cosa Nostra-maffian. Han har tillsammans med sin tidigare kompanjon Franco Cataldo, även han frigiven, bland annat dömts för mordet på en tonårig pojke som var son till en avhoppare.