Forskare: 2020 kan bli varmaste året

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Det har hittills varit ovanligt varmt i år, över större delen av världen. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Det har hittills varit ovanligt varmt i år, över större delen av världen. Arkivbild.

Luften är klarare och luftföroreningarna har minskat när världens länder stängt ner på grund av coronaviruspandemin. Men det stoppar inte den globala uppvärmningen, och 2020 riskerar att bli det varmaste året som hittills uppmätts, skriver The Guardian.

Klimatforskare från bland annat amerikanska Nasa och Storbritanniens meteorologiska institut uppskattar att det är 50–75 procents risk att 2020 slår värmerekordet som sattes 2016.

– Det har varit några riktigt varma månader i början av året, vilket gör att 2020 mycket möjligt kan bli det varmaste året vi har observerat. Det följer väl den långsiktiga utvecklingen, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, till SVT Nyheter.

Året inleddes med den varmaste januarimånaden sedan mätningarna startade och februari och mars blev näst varmast hittills, enligt den amerikanska väder- och forskningsmyndigheten NOAA.

Det anmärkningsvärda är att väderfenomenet El Niño inte påverkar temperaturen i år, vilket det gjorde när värmerekordet sattes 2016. Då medförde El Niño att stora delar av Stilla havet fick höga temperaturer.

Publicerad:

LÄS VIDARE