RFSL

RFSL fick larm om misstänkta våldtäktsmannen

Av: 

Linus Lindgren

NYHETER

RFSL-rådgivaren skulle hjälpa unga hbtq-migranter med deras myndighetskontakter.

Nu åtalas mannen för flera våldtäkter mot de unga männen.

Utredningen visar att RFSL fick in en anmälan mot mannen långt innan han anmäldes till polisen.

Den 57-årige mannen skulle fungera som de unga flyktingkillarnas kontaktperson med Migrationsverket. Nu är han åtalad för en rad sexbrott mot fyra unga hbtq-migranter. Övergreppen som ska ha skett på mannens kontor i RFSL:s lokaler i Stockholm.

Enligt åklagaren har offren varit i en beroendeställning till den RFSL-anställde. Och det är något som offren vittnar om i förhör med polisen.

– Han sög min k*k och kysste mig. Jag visste inte vad jag skulle göra, jag ville ha hjälp med mina papper till Migrationsverket, säger en av de unga männen.

Enligt åtalet som nu har väckts mot mannen ska han ha våldtagit fyra personer vid sex tillfällen och misstänks även för två fall av sexuella ofredanden.

”Hur vågade du säga nej?”

Vid ett tillfälle ska mannen ha våldtagit och ofredat två män samtidigt på sitt kontor. Enligt polisens förundersökning ska en av männen ha sagt ifrån men 57-åringen ska inte ha lyssnat.

Efter händelsen ska en av de utsatta männen sagt: ”Hur vågade du säga nej till NN, han kommer förstöra ditt liv och din asylprocess" till det andra offret, enligt polisens förundersökning.

57-åringen jobbade på RFSL i över 20 år och hade då kontakt med många nyanlända. Bara under 2019 handlade det om 319 personer, enligt RFSL:s verksamhetsberättelse.

Den 57-årige mannen är åtalad för sexbrott mot fyra unga hbtq-migranter.

Gjorde inget efter anmälan

Sommaren 2019 gjordes en anmälan mot mannen. En ung man berättade för en chef på RFSL att 57-åringen skulle ha tagit på honom och utfört oralsex på honom. En internutredning tillsattes – men inget hände. Ord stod mot ord och RFSL konstaterar att deras rutiner för ärenden som dessa är bristfälliga.

Offret ville inte göra en polisanmälan då han levde i Sverige som papperslös.

Åtgärden efter anmälan blev att RFSL valde att se över sina rutiner, och den 57-årige mannen fick jobba vidare. Den dåvarande ledningen såg ingen grund för arbetsrättsliga åtgärder.

”Den interna utredningen har redan RFSL Stockholms förra styrelse konstaterat varit otillräcklig och inte heller har andra åtgärder varit tillräckligt kraftfulla. Det går självklart inte att säga att det gjorts tillräckligt när den före detta medarbetaren är misstänkt för dessa övergrepp. Den nya styrelsen är inställd på att arbeta hårt för att försöka återupprätta förtroende hos stödsökande och medlemmar”, skriver Lovise Brade, nyvald ordförande för RFSL Stockholm, i ett mejl till Aftonbladet.

Men i maj 2020 gjordes en polisanmälan av mannen, som avskedades kort därefter.

De misstänkta brotten, som 57-åringen vid upprepade tillfällen nekat till, började då utredas av polisen.

”RFSL Stockholms dåvarande ledning uppmanade offret att göra en polisanmälan men han ville vid det tillfället inte det, på grund av att han då var papperslös. Ledningen ville inte anmäla mot offrets vilja, utan polisanmälan gjordes först senare i början av 2020 med hjälp av en extern utredare när offret ville gå vidare. Denna hantering och riktlinjer ska utvärderas”, skriver Lovise Brade.

Utredningen växer

Efter att åtal nu har väckts har flera personer hört av sig till polisen och vittnat om liknande övergrepp.

– Det stämmer att fler brottstillfällen och fler målsägare har tillkommit till utredningen kring mannen. De här fallen har alltså uppdagats efter åtalets väcktes och är därför inte med i åtalet, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson på Stockholmspolisen.

En ny undersökning har därför inletts av de nya fallen, den väntas vara klar i slutet av mars.

Hade databas

Dessutom rapporterar Sveriges Radio Ekot att RFSL-mannen ska ha fört ett hemligt register över asylsökande. I registret uppges känsliga uppgifter finnas om de som har sökt sig till RFSL Stockholm. Bland annat ska det i registret, där cirka 300 personer listats, finnas uppgifter om personernas sexuella läggning, ålder och nationalitet, enligt Ekots granskning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Rådgivare på RFSL misstänks för sexuella övergrepp

ÄMNEN I ARTIKELN

RFSL

Våldtäkt

Stockholm

Hbtq

Sexualbrott