Längtan över på äldreboendena: ”Nu jäklar!”

Uppdaterad 2020-10-02 | Publicerad 2020-10-01

Längtan har varit svår för väldigt många.

Men i dag upphörde besöksförbudet på äldreboenden.

–Ja, oh ja! Det får man vara tacksam och glad för. När de kommer tänker man: Nu jäklar! säger Karin Åberg, 87, och skrattar.

På Attendo Enhagsslingan i Täby sitter Lena Franzén med sin man Gösta och sin mamma Nina, 97 år. De har äntligen fått återförenas inomhus efter över sex månaders besöksförbud. De ska strax ta sig upp till Ninas rum på äldreboendet.

Vad ska ni hitta på i dag då?

– Ja, vi ska gå och dansa, säger Nina, 97 år, och skrattar.

Gillar du att dansa?

– Om! säger Nina och ler.

Hur känns det att se din dotter och hennes man igen?

– Det är en mycket välkommen anblick för mig. Jag älskar dem högt. Båda två, säger Nina.

Första gången på ett halvår

För första gången på ett halvår får Nina och hennes anhöriga träffas i samma rum, istället för via ett fönster.

Men alla måste fortfarande hålla två meters avstånd och besökarna har munskydd, måste sprita händerna och får tempen tagen av personalen när de kommer.

– Det är väldigt trevligt faktiskt. Men man måste vara försiktig fortfarande. Vi tycker det är bra att de var ute tidigt med att stoppa besök på det här boendet. Men så har de klarat sig också och det känns ju väldigt skönt, säger Lena Franzén.

Använt walkie talkies

De har kunnat ses tidigare, men då på varsin sida ett fönster med en plexiglasskiva, och med besökaren utomhus. För att kunna prata har de fått använda walkie talkies.

– Det här är en helt annan sak än att stå där i fönstret. De äldre som är lite förvirrade har haft svårt med det här med fönstret, de förstår inte riktigt varför, säger Lena Franzén.

Eldrin Khan som är verksamhetschef Enhagsslingan i Täby.

Många har hört av sig

På äldreboendet i Täby var de först med balkongkonserter. Ett initiativ för att muntra upp vardagen för de äldre som inte fick gå ut eller ta emot besök på sina rum. Nu när besöksförbudet är över har många hört av sig.

– Det är många som vill komma och träffa nära och kära. Men: pandemin är inte över. Vi måste följa riktlinjer. Men de är väldigt positiva och glada, säger Eldrin Khan som är verksamhetschef på Attendo Enhagsslingan.

Karin Johansson, verksamhetschef Vardaga i Spånga.

Längtat efter nära och kära

Också på Vardagas äldreboende Villa Solhem i Spånga vill nu många anhöriga komma på besök. Pandemin har varit tuff för många, ensamheten och saknaden efter närstående har varit jobbig.

Har de äldre längtat efter den här stunden?

– Det har de verkligen gjort. De har längtat efter sina nära och kära. De betyder ju väldigt mycket. Det är mycket glädje här i dag att få välkomna de anhöriga tillbaka hit, säger verksamhetschefen Karin Johansson på Villa Solhem.

Roger Ullestig och Inga Ullestig hälsar på Rogers mamma Karin Åberg, 87 år.

Får träffas i lugn och ro

I ett av rummen på äldreboendet sitter Roger och Inga Ullestig. Munskydden är på plats, det enda som syns är glasögonen och håret.

För första gången på över ett halvår får de träffa Rogers mamma i hennes rum. Karin Åberg är 87 år och sitter på andra sidan bordet. Hon är avslappnad och glad och bär inte munskydd.

– Det är jättetrevligt att komma in här i rummet efter så lång tid, säger Roger Ullestig

Hej, vad heter du och hur gammal är du?

– Jag heter Karin Åberg och jag är 34 år, säger 87-åringen blixtsnabbt med ett leende.

Karin Åberg, 87 år.

”Nu jäklar”

De har träffats tidigare, men då utomhus. Nu kan de sitta i lugn och ro och samtala ostört i Karins rum. De har varit där i en och en halv timme när Aftonbladet kommer på besök.

– Ja, oh ja. Det får man vara tacksam och glad för. När de kommer tänker man: Nu jäklar!, säger Karin Åberg, 87.

– Det är så fint ställe att bo på. Personalen har skött det fantastiskt. Jag hoppas att det håller. Så att vi kan fortsätta träffas så här, säger Inga Ullestig.

Men ni får inte kramas ännu!

– Det talar vi inte om! Ni vet inte vad som sker när dörren stängs! säger Karin med ett skratt.

Hur känns det att sitta med munskydd nu när ni ses?

– Det känns konstigt. Det ska bli skönt den dagen då vi får tar av dem, säger Inga Ullestig.

Tufft beslut

När socialminister Lena Hallengren (S) meddelade att besöksförbudet skulle upphöra den 1 oktober sa hon också att besöksförbudet var ett av de tuffaste besluten att fatta under de pandemin.

– Samtidigt var det rätt att införa förbudet, sa Lena Hallengren.

Även äldreboendet i Spånga har drabbats av pandemin. Men i liten skala. Någon rädsla för en andra våg av smittspridning har de inte.

– Jag skulle inte säga att jag är rädd för en andra våg. Vi har vant oss under våren att med snabba metoder ställa om snabbt och anpassa oss efter läget och det kommer vi att göra framledes också, säger Karin Johansson.

 

PODD USA-valet och Facebook

Aftonbladet Daily pratar om det amerikanska valet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln