Novus: Sjöstedt upp i förtroendetopp

TT

Publicerad 2020-09-20

36 procent tillfrågade uppger att de har förtroende för Jonas Sjöstedt (V) som partiledare. Motsvarande siffra för Stefan Löfven är 35 procent. Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte längre den partiledare som har högst förtroende bland väljarna. Det har i stället Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, enligt Novus nya partiledarundersökning.

Mätningen visar att förtroendet för Löfven minskat från 40 till 35 procent under sommaren, samtidigt som andelen som har stort förtroende för Sjöstedt ökat från 34 till 36 procent.

– Ett högt förtroende för partiledaren betyder inte per automatik att man är ett stort parti. Att Sjöstedt är i topp har inte att göra med att sympatin för hans politik är störst, utan att väljarna känner att de vet var de har honom, säger Torbjörn Sjöström, Novus vd, till SVT Nyheter.

Moderatledaren Ulf Kristersson ligger med 32 procent fortsatt på en tredjeplats, följd av Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD), Annie Lööf (C), Isabella Lövin (MP), Per Bolund (MP) och sist Nyamko Sabuni (L).

Undersökningen bygger på totalt 1 041 intervjuer genomförda 10–16 september 2020. Personerna som deltagit är mellan 18 och 79 år och har svarat på frågan "Vilket förtroende har du för följande partiledare...?".

ANNONS